006.jpg

Минулої суботи, 4 листопада, на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулись заходи до Всесвітнього дня боротьби з діабетом.

Традиційно цей День відзначається 14 листопада.

Мета заходів – виявлення хворих на цукровий діабет, мотивація пацієнтів на боротьбу з хворобою для зниження ризику ускладнень, формування свідомого ставлення громадян до профілактики діабету.

Відвідувачі мали можливість визначити цукор крові, артеріальний тиск, отримати поради лікарів-ендокринологів, дієтолога, офтальмолога, невропатолога, подолога, отримати літературу, ознайомитися зі стендами, представленими провідними фірмами-виробниками засобів самоконтролю.

Перед присутніми виступили науковці та лікарі-практики Києва, Сум, Чернігова.

Мова йшла про стан допомоги хворим на цукровий діабет та забезпечення цукрознижувальними препаратами, корегування клінічних проявів та ускладнень цукрового діабету, сучасні методи лікування цукрового діабету ІІ типу, дієтотерапія, лікування травами тощо.

У 2017 році Всесвітній день боротьби з діабетом проходить під гаслом «Жінка і діабет». Одна із 10 жінок має діабет, дві із п’яти жінок – репродуктивного віку, одна із 7 вагітних має гестаційний діабет, діабет є дев’ятою лідируючою причиною смертності жінок, 199 млн. жінок у світі живе з діабетом.

У світі 10 – 11% населення хворіє на цукровий діабет, в Україні – 6,5%. На жаль, в Україні 46,5% дорослого населення з діабетом не діагностовано. Часто хвороба виявляється, коли уже є ускладнення (ураження очей, нирок, серцево-судинної системи, стоп). Серед хворих 10% мають діабет І типу, а 90% - ІІ типу.

Серед головних правил запобігання хворобі, зокрема, дотримання основ здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок, збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, контроль ваги тіла, а також щорічний аналіз крові «на цукор» та обов'язкове звернення до лікаря у разі погіршення стану здоров'я.