002.jpg

У Сумах відбулись чотирьохденні тренінги для лікувально-профілактичних закладів в рамках проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Для проведення занять до міста з навчальним візитом завітали німецькі та австрійські консультанти з енергоефективності Георг Бенке, керівник підрозділу енергетичної економіки е7 Energie Markt Analyse Gmbh, Крістоф Аман, керуючий директор е7 Energie Markt Analyse Gmbh, Франк МІШЛЕР, представнк GIZ Munhen.

У тренінгу взяли участь керівництво міста, представники лікувально-профілактичних закладів міста, відповідальні особи за енергозбереження, головні інженери лікувально-профілактичних закладів, представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Асоціації «Енергоефективні міста України».

Під час семінарів було презентовано досвід управління енергією у німецьких лікарнях, розглянуто питання щодо факторів, які впливають на енергоспоживання у будівлях, проведення енергоаудитів як основи для ухвалення рішення про вибір та фінансування енергозберігаючих заходів, сертифікації лікарень.

Також було наголошено на необхіності дотримання нормативних вимог при виборі обладнання відповідного енергетичного класу та надано рекомендації по впровадженню маловитратних енергозберігаючих заходів, проведенню організаційних заходів по підвищенню обізнаності персоналу у питаннях енергоефективності у лікарнях.

Проектом GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» було передано міській раді та лікувально-профілактичним закладам 10 кейсів з набором вимірювального обладнання, а саме: люксметр, гігрометр, пірометр, далекомір та ін., проведено навчання по використанню наданого інструментарію.