007.jpg

Сьогодні міський голова Олександр ЛИСЕНКО провів офіційну зустріч з представницькою делегацією Республіки Польщі. Зустріч відбулася у рамках «Днів Польщі в місті Суми», присвячених Дню Незалежності Республіки Польща.

До Сум завітали Генеральний Консул Республіки Польща у Харкові Януш ЯБЛОНСЬКИЙ, Віце-Консул Республіки Польща у Харкові Моніка КУБИЦЬКА, експерт з публічної дипломатії Посольства Республіки Польща у Києві Агнєшка ПЯСЕЦЬКА, координатори з питань України «Інституту Східноєвропейських досліджень» (м. Варшава) Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ та Кристина ВЛОДИК, радник Президента міста Люблін, колишній Віце-міністр закордонних справ Республіки Польща Кшиштоф СТАНОВСЬКИЙ, викладач Варшавського університету, співавтор документального фільму «Важке братерство», голова міжнародної Асоціації польських та українських підприємств (м. Київ) Піотр ЦІАРКОВСЬКИЙ. Також до них приєдналися директор Українського Інституту Досліджень Екстремізму Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ і перший заступник голови Українсько-польської господарської палати Олег ДУБИШ.

Очільник обласного центру Олександр Лисенко наголосив: «Наша співпраця з польськими партнерами є продуктивною і результативною. Ми завжди відкриті та готові до співпраці. А такі зустрічі допомагають нам швидше розвивати наші відносини. Ми запрошуємо до ділової розмови представників польського бізнесу та виробників, і сподіваємося, що наше співробітництво і в подальшому буде ефективним та взаємовигідним».

Серед порушених під час зустрічі тем: подальший розвиток стосунків у економічній, транспортній, туристичній сферах, відносинах науково-освітніх закладів.

«Я досить часто відвідую Суми, це щоразу переконуюсь у тому, що Суми – дуже гарне місто. Тож маю впевненість, що співпраця Сум і польських муніципалітетів, які і взагалі України та Польщі матиме плідні взаємовигідні результати для наших громадян»,– зазначив пан Генеральний Консул.

Особлива увага була приділена поглибленню партнерських стосунків між містом Суми та містом Люблін. Так, координатор з питань України «Інституту Східноєвропейських досліджень» Яцек Ключковський, зауважив, що Польща зацікавлені реалізовувати спільні культурно-науково-суспільні проекти. Наші міста-побратими мають у цьому напрямку вже успішний досвід, тож подальше співробітництво залишається актуальним та має гарні перспективи. Мова, зокрема, йшла про практичну співпрацю бібліотек, аби в Любліні поширювати україномовні книги. Вже на початку наступного року заплановано в одному з публічних філіалів Люблінської бібліотеки відкриття зали з українською літературою.

Говорили і про перспективи, які можуть відкритися для обласного центру після підписання Меморандуму про співпрацю і партнерство між обласною владою та ТОВ «Графпром Авіейшн» (Республіка Польща). Він сприятиме створенню належних умов для роботи та розвитку КП «Аеропорт Суми».
Під час зустрічі Олександр Лисенко подякував польському народові за незмінну підтримку суверенітету України, євроінтеграційних прагнень нашої країни, а також реалізацію спільних проектів.

В свою чергу, почесні гості висловили вдячність міському голові за його ініціативи, всебічну підтримку та високий рівень організації проведення заходів «Днів Польщі в місті Суми», та увагу до національного свята польського народу – Дню Незалежності Республіки Польща.