004.jpg

У Сумах стартувало голосування за проекти громадського (партиципаторного) бюджету.

Про особливості цьогорічного голосування під час брифінгу 24 листопада розповіли співголова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми Наталія ВИННИЧЕНКО та секретар Координаційної ради Андрій МОША.

Триватиме голосування з 24 листопада до 7 грудня включно. На нього винесено 51 проект містян. Це 14 загальноміських ініціатив на суму 10,2 млн грн., тоді як у бюджеті передбачено 3,6 млн грн., та 37 локальних проектів на 14,6 млн грн. з передбачених 5,4 млн гривень. Для зручності авторів проектів розроблені макети рекламних матеріалів, що допоможуть їм агітувати за свої ініціативи.

У голосуванні можуть брати участь жителі Сум віком від 16 років, а також громадяни, які мають інше місце реєстрації, але навчаються, працюють або служать у місті (за наявності відповідної довідки). Підтримати можна один локальний та один загальноміський проект.

Зробити вибір допоможе веб-платформа «Громадський проект» pb.smr.gov.ua, на якій потрібно зареєструватися з використанням безпечної та сучасної технології BankID або через електронну пошту та скан паспорту.

Також створені дев’ять пунктів для паперового голосування, де сумчани матимуть можливість проголосувати заповнивши бланк.

Пункти для голосування розташовані у середмісті та у приватному секторі за адресами:

  • майдан Незалежності, 2 (1-й поверх);
  • вул. Харківська, 35;
  • вул. Горького, 21 (ЦНАП);
  • вул. Котляревського, 1/1 (бібліотечна філія № 6);
  • вул. Чехова, 77 (бібліотечна філія № 5):
  • вул. Глінки, 1 (бібліотечна філія № 1);
  • с. Піщане (бібліотечна філія № 12);
  • вул. Шишкіна, 12 (НВК № 16);
  • вул. Ковпака, 57 (школа № 22).

Пункти, розташовані у бібліотеках, працюватимуть за їхнім графіком роботи, а решта – щодня, у тому числі у суботу та неділю, з 11:00 до 19:00.

Для участі у паперовому голосуванні потрібно мати при собі паспорт або довідку.

Голосування – особисте, за інших громадян не допускається.

Дані паперового голосування поступово вноситимуться до веб-платформи «Громадський проект».

Переможець визначатиметься за загальною кількістю голосів та обсягом кошторису у відповідності до затвердженого розподілу обсягу громадського бюджету (по локальних і загальноміських проектах окремо).

Нагадаємо, торік у Сумах діяли 43 пункти для паперового голосування та підтримати проекти можна було через веб-сайт. Участь у голосуванні тоді взяло понад 6 тисяч містян, які обрали на реалізацію 17 проектів.

Більш детальну інформацію щодо проектів, правил голосування тощо можна отримати на веб-порталі «Громадський проект», Інформаційному порталі Сумської міської ради та у групі «Суми. Бюджет небайдужості» у Facebook.