Надрукувати
Перегляди: 1926

У вівторок, 28 листопада, департамент інфраструктури міста провів розширену нараду щодо причин погіршення стану річки Сумка у межах міста, а також можливі шляхи вирішення проблеми.

На засіданні були присутні заступник міського голови Олександр ЖУРБА, керівники профільних структурних підрозділів та представники СумДУ, які на замовлення департаменту інфраструктури міста розробляли науково-дослідні матеріали, а саме наукове обґрунтування шляхів покращення екологічного стану річки Сумка в межах міста.

Присутні заслухали інформацію одного із виконавців робіт, представника СумДУ Дмитра ЛАЗНЕНКА. Враховуючи зовнішні фактори, спеціалісти в дослідженнях умовно розбили басейн річки на п’ять ділянок та виділили дев’ять точок контролю, проаналізували стан прибережних смуг, ситуацію з підтопленням.

«Акредитована лабораторія провела більше 200 аналізів гідрохімічних показників, 50 аналізів мікробіологічних показників і 80 аналізів фітопланктону. На основі отриманих даних і були зроблені висновки», – зазначив Дмитро Лазненко. – В цілому, критичної ситуації з точки зору забруднення річки Сумка по гідрохімічних показниках немає. Є перевищення тих чи інших параметрів, але ступінь відхилення не несе таких критичних значень, які б могли призводити до суттєвого погіршення стану водойми».

Серед запропонованих шляхів покращення екологічного стану: зниження впливу Косівщинського водосховища (ліквідація чи покращення стану самого водосховища); зниження впливу господарської діяльності на річку, тобто активізації роботи з виявлення самовільних каналізаційних мереж, які влаштовують мешканці прилеглих будинків, адже по них у річку скидаються неочищені стоки; забезпечення належного стану комунікацій каналізаційних мереж, мереж дощової каналізації і організованого відведення стоку з автошляхів. А також корегування містобудівної політики на ділянках поблизу річки, створення прибережних захисних смуг, визначення водоохоронної зони.

Заступник міського голови Олександр Журба, зазначив, що до вирішення проблеми треба підходити комплексно, необхідно вберегти від негативного впливу екосистему загалом. «Треба вберегти нашу природню окрасу центру міста – річку Сумка. Слід потурбуватися про водойму, щоб вона виконувала свою рекреаційну функцію, а не використовувалась для господарських потреб. І деякі заходи слід приймати негайно, наприклад проводити роботи з очищення річки», – додав посадовець.

Також під час зустрічі було зазначено, що вирішення ситуації – це робота на довгострокове планування, яку потрібно проводити спільно зі комунальними підприємствами, такими як КП «Шляхрембуд», КП «Зеленбуд», КП «Міськводоканал», управлінням архітектури та містобудування. Є питання по Косівщинському водосховищі, які потрібно вирішувати спільно із органами місцевих рад. У підсумку зійшлися на тому, що зберуться ще раз вже із керівниками відповідних органів обласної влади, адже не всі питання належать до компетенції міської влади.