0012.jpg

У четвер, 30 листопада, у Сумському національного аграрному університеті за ініціативи студентського ректорату відбулась інтерактивна зустріч «Відповідальність починається з мене».

Фахівці обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом і БО «Крок назустріч» розповіли молоді про ВІЛ, шляхи передачі та профілактику, повідомили статистичні дані щодо захворюваності та закликали бути толерантними до ВІЛ-позитивних.

Завідувачка «Клініки, дружньої до молоді» міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Владлена КОНЦЕВИЧ ознайомила з основними принципами роботи закладу.

Молодь переглянула фільм «Тест», отримала методичну літературу з теми і засоби контрацепції. Всі охочі мали можливість пройти тест на ВІЛ, якому передувало дотестове консультування. Згодились 27 підлітків. У всіх результат негативний.

Всі охочі можуть пройти тестування можна в обласному Центрі профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом (пр-т Курський, 111), «Клініці, дружній до молоді» (вул. І. Сірка, 3) та інших лікувально-профілактичних закладах міста.

Довідково. За даними офіційної статистики 1989 року в Сумській області зареєстровано 2883 випадки ВІЛ-інфекції, у тому числі 917 випадків захворювання на СНІД та 252 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. Під медичним наглядом в закладах охорони здоров’я станом на 1 жовтня поточного року перебуває 1496 ВІЛ-інфікованих, у тому числі 459 хворих на СНІД.

Показники поширеності ВІЛ-інфекції за даними диспансерного нагляду становлять 134,6 на 100 тис. населення (Україна – 329,6), СНІДу – 41,3 на 100 тис. населення (Україна – 100,9). Найбільші показники поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровані в Роменському, Кролевецькому, Шосткинському, Конотопському районах та мСуми.

На сьогодні, переважна більшість осіб (понад 70%) інфікуються ВІЛ статевим шляхом. Збільшення статевого шляху передачі та кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку сприяло поступовому збільшенню кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. Кожного року в області народжується 37-40 дітей від ВІЛ-інфікованих матерів. Всього ж в області з 1998 року зареєстровано близько 430 таких дітей, у тому числі 30 дітей з підтвердженим ВІЛ-статусом.