0010.jpg

Рада Європи відзначила 10-річчя Мережі Європейських Інтеркультурних міст у Португалії, обговоривши питання впровадження концепції та практики різноманітності.

На запрошення Ради Європи захід відвідала делегація з України міст-учасників національної мережі, до якої входять: Суми, Мелітополь, Павлоград, Вінниця, Луцьк та Одеса. Міжнародна конференція пройшла під назвою «Міська політика для інтеграції інклюзивних мігрантів та перевага різноманітності», в якій взяли участь координатори від міст-учасників та міські голови. Суми представила координатор від міста Суми, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

Міська рада Лісабону взяла на себе функції приймаючої сторони, оскільки питання трудової міграції, проблем облаштування біженців та переселенців місту добре відомі. Упродовж тривалого часу Португалія впроваджувала політику, лояльну до вихідців з інших країн, які приїздили сюди в якості додаткових робочих рук.2

Як міста можуть керувати програмою включення переселенців та мігрантів, які важелі використовують європейські країни для будівництва інклюзивного суспільства, як підвищити ефективність управління інтеграційними процесами – ці та інші питання обговорювалися представниками Португалії, Англії, Іспанії, Франції, крім того – Австралії, та багатьох інших країн, для яких проблеми в означеній площині потребують невідкладного вирішення. Основним модератором інтерактивних панельних дискусій був представник Лабораторії досліджень міжкультурних зв’язків Монреальського університету професор Боб ВАЙТ.

Нові теми в питанні інтеркультурності для України – це процеси адаптації внутрішньо-переселених осіб, поєднання в межах одного міста різноманітності багатьох культур заради гармонійного розвитку громади, соціалізація громадян, які не мають постійного місця проживання, інклюзивний розвиток.

Координатор Української мережі інтеркультурних міст Ксенія РУБІКОНДО відзначила, що українські практики поєднання різноманітностей у великих та малих містах заслуговують на поширення, тому наразі готується посібник, профінансований Радою Європи, до якого увійдуть напрацювання за кілька років роботи.

Суми, які за європейський поступ відзначені високою нагородою РЄ Прапором Честі, мають власний досвід. Координатор Української мережі інтеркультурних міст від Сум Антоніна Кохан, зокрема, наголосила: «Участь Сум в Українській мережі інтеркультурних міст – це нагода поширювати інформацію про здобутки міста в Україні та Європі. Варто відзначити співпрацю з міжнародними молодіжними волонтерськими організаціями, формування толерантності та громадянської культури в навчальних закладах, роботу шкільних євроклубів, проведення Дня Європи, міжнародних мистецьких фестивалів та фестивалів вуличної їжі, популяризацію традицій та культур майже 90 національностей, які проживають на Сумщині. Крім того, членство в міжнародному проекті дає можливість озвучувати в Мережі проблемні питання і шукати спільного з містами-партнерами вирішення. Наразі триває підготовка Програми інтеркультурного розвитку міста Суми. Деякі заходи, що стануть її невід’ємною частиною, включено до Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у м. Суми на 2018-2020 роки, підготовленої департаментом, яку, сподіваємося, підтримають цьогоріч депутати міської ради».