001.jpg

У рамках Всеукраїнського тижня права для учнів 9-х класів школи № 15 сумські поліцейські провели уроки правового виховання.

Працівники відділу комунікації обласного апарату поліції розповіли школярам про права дитини вдома та в школі, працевлаштування неповнолітніх та відповідальність за них їх батьків та опікунів, наслідки скоєння дітьми та підлітками правопорушень.

Спеціаліст відділу комунікації Головного управління національної поліції в Сумській області Володимир КУЗЬМЕНКО розповів по те, наскільки важливо дітям та підліткам знати та розуміти свої права та обов’язки. Він навів приклади зі своєї практики, як склалась доля тих підлітків, котрі у свій час переступили Закон. Попередив про те, які наслідки матимуть для неповнолітніх такі проступки, як куріння чи розпиття спиртних напоїв у людному місці, дрібні крадіжки, бійки, хуліганство тощо. Які санкції передбачає законодавство щодо батьків неповнолітніх правопорушників, та куди слід звертатися за допомогою в разі скоєння дорослими домашнього насилля.

Колега Володимира Кузьменка Олена ШЕВЧЕНКО провела з учнями бесіду-тренінг «Знай свої права». Школярам було запропоновано самим визначитися з тими питаннями, на які вони хотіли б дізнатися відповіді.

Права дитини вдома та в школі, чи мають право вчителі оголошувати оцінки своїх учнів поза рамках навчального процесу, кому та яким чином можуть школярі оскаржити дії персоналу їдальні, як в правових рамках вирішити міжособистісний конфлікт в учнівському колективі, працевлаштування неповнолітніх, права дитини при розлученні батьків та багато інших питань в жвавому діалозі знайшли свої відповіді та пояснення.

Викладач історії та правознавства Валентина ЛАВРИНЕНКО доповнила розповідь працівника поліції історичними прикладами.