0010.jpg

Депутати Верховної Ради України ухвалили за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу.

Документом, зокрема, чітко визначено, що загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою всіх співвласників багатоквартирного будинку. Якщо такої немає, операторам газорозподільних мереж заборонено припиняти постачання блакитного палива.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення саме індивідуальних приладів обліку, а не загальнобудинкових.

Також передбачено можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок тарифу на розподіл природного газу (порядок і розміри встановлюються Кабінетом Міністрів України). Для споживачів, котрі зроблять це у 2018 році, компенсація має надійти впродовж 12 місяців.

Останнім терміном оснащення помешкань індивідуальними приладами обліку газу визначено 1 січня 2021.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Нагадаємо, тиждень тому, 14 грудня, депутати міської ради під час позачергової сесії ухвалили рішення «Про забезпечення захисту прав громадян у зв’язку з припиненням постачання природного газу в багатоквартирних будинках на території міста Суми», де серед іншого вимагали від ПАТ «Сумигаз» припинити відключення багатоповерхівок від блакитного палива та просили Верховну Раду України відстрочити на три роки кінцевий термін обладнання всіх споживачів приладами обліку споживання природного газу.