004.jpg

Під час XXXV сесії міської ради депутати затвердили проект рішення «Про міський бюджет на 2018 рік» та «Про програму соціально-економічного розвитку міста Суми на 2018 рік та основні напрями розвитку на 2019 – 2020 роки».

За головний річний кошторис міста з пропозиціями проголосували 28 обранців.

У самому проекті рішення «Про міський бюджет на 2018 рік» вказано, що дохідна та видаткова частини кошторису однаково складають понад 3 млрд гривень.

Обсяг дохідної частини становить 3,3 млрд грн., в т.ч. по: загальному фонду – 3,2 млн грн. (в т.ч. офіційні трансферти – 1 633,2 млн. грн.);  спеціальному фонду – 77,5 млн грн. (в т.ч. бюджет розвитку – 3,3 млн. гривень).
Видаткова частина (з урахуванням кредитування) склала 3,3 млрд грн., в т. ч. по: загальному фонду – 2,8 млрд грн.; спеціальному фонду – 471,5 млн грн. (в т.ч. бюджет розвитку – 399,4 млн гривень).

Міський бюджет затверджено з профіцитом в обсязі 2,5 млн грн., який буде спрямовано на погашення місцевих зовнішніх запозичень (кредиту від міжнародної фінансової організації Північної екологічної фінансової корпорації (НЄФКО).

На галузі соціального спрямування у наступному році передбачено видатки, зокрема: на освіту – 781,4 млн грн., на охорону здоров’я – 359,9 млн грн., на соціальний захист та соціальне забезпечення – 1,2 млрд грн. (з них на соціальну підтримку учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – 28,3 млн грн.), на культурно - освітні заклади та заходи – 55,8 млн грн., на фізкультуру і спорт – 32 млн грн. та інші галузі та напрями – 819,1 млн грн., з них на житлово-комунальне господарство – 331,4 млн. грн., будівництво – 76,9 млн грн., транспорт – 24,8 млн грн., енергозбереження – 45,8 млн гривень.

Під час засідання сесії депутати обговорили найбільш важливі питання у всіх сферах життєдіяльності міста та надали свої пропозиції для включення їх до проекту рішення «Про міський бюджет на 2018 рік».

Таким чином сумські обранці підтримали пропозиції своїх колег та зменшили видатки на 2 млн грн. по капітальному ремонту житла, передбачені на встановлення газових лічильників, і направили їх на заміну тролейбусних опор.

Серед іншого виділили на розвиток дитячо-юнацького спорту 1 млн грн. та збільшили на 6,3 млн грн. обсяг коштів, які передбачаються на виконання депутатами виборчих програм і доручень виборців.
Після того, як депутати проголосували за головний кошторис міста, вони підтримали і проект рішення про «Про програму соціально-економічного розвитку міста Суми на 2018 рік та основні напрями розвитку на 2019 – 2020 роки».

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зауважив: «Приймаючи бюджет, ми намагались не залишити жодну галузь поза увагою. Вважаю, що головний кошторис міста є виваженим та збалансованим».