005.jpg

Торік відповідно до завдань, покладених на службу у справах дітей спеціалісти служби брали участь у судових засіданнях при розгляді справ стосовно дітей або з питань, що зачіпають права дітей, у тому числі справ про усиновлення.

Протягом 2017 року спеціалісти служби у справах представляли інтереси дітей у 1128 судових засіданнях, з них: 135 справ, де діти вступили у конфлікт із законом, 167 щодо участі батьків у вихованні дітей, визначення місця проживання, позбавлення батьківських прав, 34 щодо усиновлення дитини, 124 щодо захисту майнових та житлових прав дітей.

До судів міста надано 53 звіта про неповнолітніх обвинувачених у кримінальному провадженні. Більшість кримінальних правопорушень, що скоїли підлітки за ст.185, ст. 185 КК України, а саме: особисте збагачення шляхом крадіжок майна, транспортних засобів, грабіж.

Основними причинами скоєння злочинів підлітками є негативний вплив оточуючого середовища, компанії, бажання наслідувати негативний приклад, наявність великої кількості вільного часу та невміння його проводити. У деяких випадках правопорушення дітей є актом самоствердженості та сміливості. Серед неповнолітніх злочинців є діти з сімей, які мають достатній чи високий рівень забезпеченості, але контроль за дітьми в таких сім’ях послаблений.

Рішеннями суду до кримінальної відповідальності притягнуто 53 підлітка, реальну міру покарання застосовано до одного неповнолітнього, 14 осіб отримали покарання без позбавлення волі, інші –у вигляді штрафу, передачу під нагляд батьків, застосовано Закон України «Про амністію».

Відносно 13 позовів служби у справах дітей, поданих до суду про позбавлення батьківських прав батьків дітей, судами міста задоволено 10 заяв, інші знаходяться на розгляді.

Відповідно до рішення Зарічного районного суду 20 дітей, які залишилися без батьківського піклування, усиновлено громадянами України, діти знайшли нових батьків. Мешканцями міста усиновлено 13 дітей.