0010.jpg

На сумських абітурієнтів чекає ряд новацій під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

Про особливості та нововведення тестування під час брифінгу 15 січня розповіли директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр СИДОРЕНКО та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Олександр Сидоренко розпочав з того, що 2017 рік ознаменувався для абітурієнтів Сумщини досить високими результатами зовнішнього незалежного оцінювання. За загальними показниками середнього балу сертифіката абітурієнти Сумської області показали четвертий результат по Україні.

Розповідаючи про особливості ЗНО 2018 року, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти повідомив, що тут варто розмежувати два поняття: процедура проходження ЗНО та його зміст.

У першій частині жодних змін не відбулось. Що ж стосується змістовної частини, то тут директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти навів ряд новацій і підкреслив, що ці зміни неминуче потрібні.

Так, цього року вперше в тестах з іноземної мови буде застосована така процедура як аудіювання та два рівні складності. У Сумській області ЗНО з іноземної мови проведуть у Сумах та Шостці. Для цього, повідомив Олександр Сидоренко, були привезені спеціальні диски, за допомогою яких вдасться зрозуміти, наскільки навчальні заклади готові до цього тесту.

За аналогією з ЗНО будуть проведені вступні випробування для здобуття наукового ступеня «Магістр» зі спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», та вступний іспит з іноземної мови для вступників на спеціальності «Гуманітарні науки» (окрім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини».

Окрім того, цьогоріч вперше у форматі ЗНО державну підсумкову атестацію за курс повної загальної середньої освіти з української мови та літератури складатимуть учні професійно-технічних та вищих навчальних закладів освіти I-II рівнів акредитації.

«У зв’язку із тим, що у 2018 році учасниками ЗНО є учні професійно-технічних закладів, загальна кількість тих, хто проходитиме тестування в Сумській області значно зросла і становить близько 10 тисяч осіб. З них понад чотири тисячі проходитимуть ЗНО саме в обласному центрі», – розповів Олександр Сидоренко.

Таким чином на Суми припадає найбільше навантаження порівняно із рештою міст області, які стали округами проведення ЗНО. Це Глухів, Конотоп, Охтирка, Ромни, Шостка.

«Нині ми активно готуємось до проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2018 році, а саме 9 січня розпочали реєстрацію на проходження пробного ЗНО. Таким чином виконуємо план спільних дій із обласним департаментом освіти і науки та міським управлінням освіти і науки», – зазначив Олександр Сидоренко.

Реєстрація на пробне ЗНО завершиться 31 січня. Нині, за словами Олександра Сидоренка, у Сумах спробувати свої сили у пробному ЗНО виявили бажання 455 абітурієнтів, з них 120 – остаточно зареєстровані, бо ж оплатили послугу із проведення пробного ЗНО. Вартість пробного тесту цього року не змінилась і становить 129 гривень.

Вже 6 лютого розпочнеться реєстрація на ЗНО 2018 року, яке триватиме з 22 травня до 13 червня. Для проходження тестування випускники із 11 предметів мають обрати лише чотири.

Олександр Сидоренко принагідно звернувся до абітурієнтів та їх батьків: «Не шукайте незаконних шляхів проходження ЗНО. Із року в рік ми закликаємо до цього потенційних студентів, але, на жаль, щороку трапляються випадки, коли абітурієнти намагаються скористатись тіньовими методами. І за це несуть покарання у вигляді позбавлення оцінки з цього предмета. Та найприкріше те, що цим шляхом ідуть ті, хто й без того добре підготовлений».

«Спільно із представниками Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти було проведено семінар для батьків, під час якого йшлось про проходження ЗНО у 2018 році. Також на сьогодні 307 вчителів взяли участь у дистанційних семінарах з питань підготовки до ЗНО, які проводяться Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти», – сказала Антоніна Данильченко.

За словами начальника управління освіти і науки, наразі в Сумах вже проведено паспортизацію пунктів проведення ЗНО. Тестуватимуть випускників у школах: № 1, № 2, № 6, № 7, № 10, № 15, № 20, № 22, № 23.

«Для того ж, аби і випускники, і їх батьки, і вчителі були задоволені результатами ЗНО, потрібно об’єднати зусилля, тим паче, що сьогодні для цього є всі можливості. Головне ж – бажання», – зазначила Антоніна Данильченко.