003.jpg

Наразі у Сумах зберігаються низькі температури повітря, тому відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення застерігає містян від обморожень.

Фахівці зауважують, щоб вберегтись від обмороження необхідно дотримуватись правил особистої безпеки. Зокрема, обмежити перебування на вулиці, не допускати переохолодження організму. При перших же ознаках обмороження, простудного захворювання, не займатись самолікуванням, а негайно звертатись за кваліфікованою допомогою до лікаря.

Аби не стати жертвою обмороження, в жодному разі не можна: вживати алкогольних напоїв (алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла); палити на морозі; виходити на мороз без рукавичок та шарфа; носити на морозі металеві (у тому числі золоті та срібні) прикраси; дозволяти обмороженому місцю знов замерзнути, це може призвести до більш значних пошкоджень; знімати на морозі взуття з обморожених ніг.

Серед іншого варто також носити просторий одяг, відмовитися від тісного взуття та використовувати теплі устілки, у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащувати спеціальним кремом.

Якщо ж обмороження таки сталося, то треба відразу з’ясувати його ступінь, адже від цього залежатимуть і дії при наданні першої медичної. Треба зважати і на стан загального охолодження організму людини, її вік та наявні хвороби. Перш за все слід припинити дію охолодження, зігріти кінцівки для відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах із метою попередження розвитку інфекційних ускладнень. Постраждалого треба направити до найближчого теплого приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг, шкарпетки та рукавички.

Одночасно з проведенням заходів першої черги треба викликати швидку медичну допомогу для проведення кваліфікованих заходів. При обмороженні І ступеню, ділянки тіла, що охолоджені, необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку.

При обмороженні II-IV ступеню швидке зігрівання, масаж або розтирання не можна робити. Слід накласти на уражену поверхню теплоізолюючу пов’язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину). Уражені кінцівки зафіксувати за допомогою підручних засобів (шматок дошки або фанери, щільний картон), які накладаються та фіксуються зверху пов’язки. Для теплоізоляції можна використовувати ватники, куфайки, вовняну тканину тощо.

Не потрібно розтирати уражених снігом, тому що кровоносні судини верхніх та нижніх кінцівок можуть постраждати. Не можна застосовувати швидке зігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки та інші джерела тепла, тому що це погіршує перебіг обмороження.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення нагадує, що на території Сум діють 35 пунктів обігріву, 18 із них функціонують при бібліотеках міста, ще 16 – при лікувально-профілактичних закладах та один – в Центрі реінтеграції бездомних осіб за адресою: вул. Робітниче селище, 14.

З початку тижня пункти обігріву відвідали 66 осіб, двом з яких були надано кваліфіковану медичну допомогу. Також зафіксовано один випадок переохолодження.