006.jpg

Департамент соціального захисту населення радить сумчан, як не стати жертвами торгівлі людьми.

Глобалізація в світовому масштабі, зростаюча взаємозалежність та взаємопов’язаність держав, нерівномірність соціально-економічного розвитку окремих регіонів світу спричинили поширення такого ганебного і антигуманного явища як торгівля людьми.

Це означає здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування або одержання людей шляхом погрози силою, її застосування або інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою, вразливістю положення або шляхом підкупу у вигляді платежів або вигод, для отримання згоди особи, що контролює іншу особу.

Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

Ті, хто вирішив поїхати за кордон, повинні пам’ятати, що в жодному разі не можна віддавати ідентифікаційні документи нікому, окрім офіційних службовців. Отримувати та сплачувати за закордонний паспорт, візи та проїзні документи слід самому. За кордоном обов’язково треба мати з собою копію внутрішнього та закордонного паспортів.

Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не слід проводити наодинці з агентом. Інформацію про наявність ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном можна перевірити на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

Трудовий договір треба укладати зрозумілою мовою у двох примірниках, один з яких залишається у клієнта. При поїздці за кордон законно працювати, необхідно отримати саме робочу візу. Необхідно звертати увагу на термін законного перебування на території іноземної держави, що вказаний у візі.

Треба залишати родичам копії документів і повідомити їм телефонні номери роботодавця, друзів за кордоном, посольства (консульства) України та місця потенційного проживання.

У разі потрапляння за кордоном у важку ситуацію, треба звернутись до посольства (консульства) України в країні перебування або зателефонувати до Міністерства закордонних справ України. Номери гарячої лінії: 0800505501 зі стаціонарного телефона, 527 з мобільного. Всі дзвінки в межах України безкоштовні.

Також можна отримати додаткову інформацію, зателефонувавши до громадських організацій, що протидіють торгівлі людьми в Україні.