Надрукувати
Перегляди: 1345

У четвер, 25 січня, під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання підбили підсумки роботи комісії за 2017 рік і розглянули основні питання, пов’язані із забезпеченням дотримання роботодавцями міста законодавства про працю.

Зокрема, члени комісії детально проаналізували ситуацію щодо погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами міста, яка склалася станом на 1 січня 2018 року. Як повідомив начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, на початок року борг 20 підприємств міста перед працівниками становив 108,2 млн грн., з них 77 млн грн. або 71,2% належали ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання». Протягом грудня 2017 року, повідомив начальник управління з питань праці, підприємства-боржники виплатили майже 33 млн грн. боргів із заробітної плати, а за весь рік – понад 101,8 млн гривень.

На засіданні комісії заслухали звіти керівників економічно активних підприємств-боржників щодо вжитих заходів, стану і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати у поточному році.

Крім того, з метою здійснення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства щодо нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії розглянули ситуацію з легалізацією тіньової зайнятості та прихованої заробітної плати, проведеної відповідними органами у 2017 році. Заслухали та проаналізували пояснення представників семи роботодавців, у тому числі двох фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформаціями, наданими головним управлінням ДФС у Сумській області та Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати.

За результатами заслуховування роботодавцям рекомендували звернути особливу увагу на недопустимість порушення законодавства про працю, а також розглянути можливість підвищення рівня оплати праці найманих працівників.

Кожному роботодавцю, який брав участь у засіданні міської комісії, вручили пам'ятку про відповідальність за порушення законодавства про працю згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України та відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про працю та про охорону праці згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.