Надрукувати
Перегляди: 1372

До Всесвітнього дня боротьби з раком, який щорічно відзначається 4 лютого, сумчан закликали уважніше ставитись до власного здоров’я.

У відділі охорони здоровя повідомляють, що у Сумах, так само як в області та Україні загалом, зростає онкологічна захворюваність населення. Торік захворіло 1308 осіб (488,7 на 100 тис. населення), що на 4,3% більше показників минулого року. Найбільше онкохворих виявлено в І – ІІ стадіях онкопроцесу – 61,7%. На жаль, 11,3% звернулись до лікарів із ІV стадією. Найбільше занедбаних випадків злоякісних новоутворень виявлено у хворих на рак прямої кишки, шлунку, ротової порожнини, стравоходу, передміхурової залози. Третина онкохворих виявлена при профоглядах.

Медиків турбує щорічне зменшення кількості жінок, які відвідали оглядові кабінети (59% у 2017 році). Як результат – почастішали звернення жінок за медичною допомогою в ургентному порядку.

Всесвітні дні боротьби з раком у 2016-2018 роках присвячуються можливостям суспільства і окремо кожної людини попереджати злоякісні новоутворення. Девіз трирічної кампанії 2016-2018 років «Ми можемо. Я можу».

Медики нагадують, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:

Необхідно раз на рік проходити медичний огляд, онкоогляд, флюорографічне обстеження легень, здавати загальний аналіз крові і довідуватись про те, як організм виробляє червоні кров’яні тільця, який стан імунної системи, чи не зреагувала вона на якусь непомітну недугу.

За потреби слід звернутись до сімейного лікаря чи дільничного терапевта.

Сумчанам нагадують, що на ранній стадії онкозахворювання лікують досить успішно. Головне – не занедбати хворобу і не втратити віру в одужання.