006.jpg

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав представники міської влади зустрілись із сім’ями загиблих в Республіці Афганістан воїнів-інтернаціоналістів та інвалідами І групи з числа учасників того збройного конфлікту.

На зустрічі були присутні міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступники Альона ДМІТРЄВСКАЯ та Максим ГАЛИЦЬКИЙ. Аби спілкування було більш продуктивним, до розмови з членами сімей загиблих та інвалідами І групи запросили представників департаменту соціального захисту населення, відділу охорони здоров’я, Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області, департаменту інфраструктури міста, ТОВ «КК «Сумитехнобудсервіс».

За рахунок міського бюджету воїнам-інтернаціоналістам і членам сімей загиблих надаються пільги на сплату житлово-комунальних послуг, виділяються кошти на безкоштовне харчування дітей раннього віку у дошкільних закладах освіти та учнів у закладах загальної середньої освіти, на путівки та подарунки, на надання матеріальної допомоги. Вирішення проблемних питань цих категорій, зазначив Олександр Лисенко, він та його заступники тримають на контролі, єдине – не завжди знають про найбільш нагальні. Відтак, закликав присутніх не соромитись говорити про негаразди вголос.

«Ви кажете, що треба робити, – ми реагуємо. Якщо немає порозуміння з департаментом соцзахисту, відділом охорони здоров’я чи іншими структурними підрозділами, звертайтесь до мене чи до моїх заступників», – наголосив міський голова.

Заступник очільника міста Альона Дмітрєвская висловила співчуття рідним загиблих учасників військового конфлікту в Республіці Афганістан і побажали їм та воїнам, що вийшли звідти живими, міцного здоров’я, життєвих сил і терпіння.

«Висловлюю вам слова співчуття та вклоняюсь за те, що виховали таких синів, – сказала посадовиця, звертаючись до рідних загиблих воїнів-афганців. – Війна завжди несе з собою смуток, смерть, і це прикро, але така історія. І прикро, що нині нам доводиться знову все це переживати».

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Світлана МАРИНЧЕНКО детально розповіла про соціальне забезпечення воїнів-інтернаціоналістів та сімей загиблих в Афганістані, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО – про деякі аспекти медичної реформи, що безпосередньо стосуються даних категорій.

Безпосередньо під час розмови запрошені звернулись до посадовців із питаннями забезпечення пільговими рецептами, безперешкодного пересування містом візочників, розрахунків за житлово-комунальні послуги, ремонту прибудинкової території за адресою: вул. Харківська, 8, приведення до належного стану Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам. Щодо останнього, то, як повідомив заступник директора департаменту інфраструктури міста Віктор ПАВЛЕНКО, ремонт даного об’єкта планують провести у поточному році. Проектно-кошторисна документація розроблена, гроші на виконання робіт передбачені.

Голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Володимир РИКУН подякував керівництву міста за сприяння та допомогу і вручив міському голові грамоту голови Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергія ЧЕРВОНОПИСЬКОГО за плідну роботу, активну державницьку позицію в розбудові ветеранського руху та з нагоди виведення радянських військ із Афганістану.

За інформацією департаменту соціального захисту населення, в Сумах проживають 1028 ветеранів війни з числа воїнів-інтернаціоналістів та членів сімей загиблих в Республіці Афганістан воїнів-інтернаціоналістів, а саме: 873 учасники бойових дій, 139 інвалідів війни з числа учасників бойових дій, 16 сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів.

Торік за рахунок коштів міського бюджету 14 сім’ям загиблих надали 50% пільги на оплату житлово-комунальних послуг на суму 90,7 тис. гривень. Шести ветеранам війни з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня аеромобільних військ України надана матеріальна допомога на суму 18 тис. грн. (на поточний рік виплати до Дня учасників бойових дій на території інших держав передбачено 17 тис. грн., а розмір допомоги збільшено з 300 грн. до 1 тис. грн). Шести особам з інвалідністю внаслідок війни І групи з числа учасників бойових дій із 1 березня 2017 року надано щомісячну грошову допомогу на суму 73,2 тис. грн. в розмірі 1 тис. грн. кожному (на 2018 рік на ці потреби передбачено 87,8 тис. грн.). Також торік використано 14,4 тис. грн. для надання пільг громадській організації «Сумська спілка ветеранів та інвалідів війни в Афганістані» зі сплати за користування комунальними послугами, 26,1 тис. грн. і 2,5 тис. грн. відповідно було спрямовано для забезпечення безкоштовним харчуванням та новорічними подарунками дітей раннього віку дошкільних закладів освіти та учнів закладів загальної середньої освіти, 54,1 тис. грн. – безкоштовними путівками до заміських оздоровниць школярів, батьки яких є учасниками бойових дій в Республіці Афганістан.