005.jpg

На початку минулого тижня, 19 та 20 лютого, у місті Біла Церква відбувся тренінг «Реалізація проектів з підвищення енергоефективності по моделі ЕСКО», участь в якому взяли і представники управління освіти і науки та департаменту фінансів, економіки та інвестицій.

Захід проводився для міст-членів Асоціації «Енергоефективні міста України» в рамках проекту «Польсько-норвезька допомога із підвищення енергоефективності в Україні».

Координатор проекту від Асоціації Польських Міст Аліція СТАХОВ'ЯК ознайомила учасників з основними досягненнями проекту, а саме, для п’яти «пілотних» міст – Тернопіль, Вінниця, Житомир, Коростень та Біла Церква було організовано навчальні візити в Польщу та Норвегію. Підготовлено документацію (технічну, фінансову та юридичну) для чотирьох об'єктів управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, а також розроблено алгоритм впровадження енергосервісного договору з усіма необхідними документами.

Радник проекту з юридичних питань Сергій СІЛЬЧЕНКО детально розповів про правові засади реалізації енергосервісних проектів у бюджетній сфері, особливості процесу закупівлі послуг з енергосервісу та основні етапи реалізації таких контрактів і ризики, пов'язані із цим процесом. Після теоретичної частини Сергій СІЛЬЧЕНКО запропонував практичні вправи із вирішення умовних проблемних ситуацій, що можуть виникнути в процесі впровадження енергосервісних контрактів у бюджетному секторі, а також розповів про перші практики реалізації контрактів за моделлю ЕСКО в Україні та виконану роботу у цій сфері в Білій Церкві в рамках чинного проекту.

Технічний експерт проекту Юрій ЛЯГУТКО ознайомив присутніх із визначенням базового рівня споживання паливно-енергетичних ресурсів за умови якщо відсутні вузли обліку або первинні документи, що підтверджують обсяг спожитих паливно-енергетичних ресурсів або ж у разі недотримання вимог утримання будівлі згідно з ДСТУ Б А 2.2-12:2015 «Енергетична ефективність будівель. Метод розрахунку енергоспоживання при опаленні, охолодженні, вентиляції, освітленні та гарячому водопостачанні». Наприкінці видав практичні завдання для розрахунку та коригування базової лінії енергоспоживання, в залежності від зміни різних умов експлуатації: зміна призначення будівлі, зміна кліматичних умов, зміна різних параметрів будівлі.

Про досвід польських міст у реалізації проектів за схемою державно-приватного партнерства та пов'язані із цим можливі проблеми розповів керівник департаменту інфраструктури міста Островєц Свєнтокшискі пан Кшиштоф Адам КОВАЛЬСКИ.

На другий день тренінгу учасники дізналися від експерта з технічного управління будівлями Елін Грет БУДАЛ про досвід норвезьких міст у впровадженні енерджі перформенс контрактів, а також відвідали об'єкти міста Біла Церква, де було здійснено заходи із підвищення енергоефективності, а також ТОВ «БілоцерківВода», яке одним із перших в Україні реалізувало проект по моделі публічно-приватного партнерства.