002.jpg

Сьогодні під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось чергове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У ході засідання комісією першочергово розглянули та проаналізували ситуацію, яка склалася у місті щодо погашення заборгованості із заробітної плати.

Так, за інформацією начальника управління з питань праці Сумської міської ради Анатолія ЗАНЧЕНКА, станом на 1 лютого прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму майже 133 млн грн. мало 21 підприємство міста. При цьому 103,7 млн грн. (або 78%) заборгованості належало дев’яти економічно активним підприємствам (з них 99,8 млн грн. або 75,1% загальної суми по місту заборгувало своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,1 млн грн. або 21,9% – восьми підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (25,5 млн грн. або 87,7%) мало ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. або 0,1% загальної заборгованості – чотири підприємства, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. Одночасно було відмічено, що у порівнянні з початком 2018 року кількість підприємств-боржників збільшилася на 1 (або на 5%), а сума заборгованості із заробітної плати – майже на 24,7 млн грн. або на 22,8% (станом на 1 січня 2018 року заборгованість із заробітної плати на загальну суму понад 108,2 млн грн. мали 20 роботодавців).

Також Анатолій Занченко повідомив, що станом на 1 лютого 2018 року чотири підприємства, загальна сума заборгованості із заробітної плати яких на початок року становила 421,5 тис. грн., виключені з переліку підприємств-боржників у відповідності до Методологічних положень з організації державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати», затверджених Наказом Державного комітету статистики України від 20 жовтня 2011 року № 264 (зі змінами); п’ять підприємств, які раніше не мали заборгованості із заробітної плати, допустили наявність такої заборгованості на суму майже 1,7 млн грн.; на 23,4 млн грн. збільшили заборгованість чотири економічно активні підприємства міста, з них ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 22,8 млн грн., що складає 97,3% від суми зростання. Усього протягом січня 2018 року роботодавцями міста було виплачено 10,5 млн грн. заборгованої заробітної плати.

Під час засідання комісії було заслухано інформації керівників «нових» підприємств-боржників щодо причин виникнення заборгованості із заробітної плати, вжиття заходів, спрямованих на її погашення. Також заслухано звіти керівників підприємств-боржників про вжиті заходи, спрямовані на забезпечення погашення згідно з затвердженим графіком заборгованості з заробітної плати, яка склалася станом на 1 січня 2018 року.

Крім того, з метою здійснення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства щодо нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії були заслухані і проаналізовані пояснення посадових осіб 14 підприємств, установ та організацій міста, звітні дані яких, згідно з нформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами заслуховування посадовим особам було рекомендовано звернути увагу на якість заповнення звітності, яка подається о органу ДФС, а також вручено пам'ятки про відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України та відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про працю та про охорону праці згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Наприкінці засідання комісією були визначені заходи, спрямовані н забезпечення виконання протокольних рішень засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення від 30 січня 2018 року.