Надрукувати
Перегляди: 3664

У вівторок, 27 лютого, у Сумах відбувася медичний форум, під час якого говорили про впровадження медичної реформи у Сумах.

На заході були присутні заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, директор медичного інституту СумДУ Андрій ЛОБОДА, а також депутати міської ради, медики та пересічні городяни.

В. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко розповіла про нормативні аспекти реформування первинної ланки охорони здоров’я. Зокрема, зосередила увагу на змінах, які чекають на пацієнтів та самих лікарів.

Що стосується перших, то, за словами в. о. начальника відділу охорони здоров’я, держава прозоро покриватиме усі витрати у межах гарантованого пакету напряму конкретному лікарю або медичному закладу; громадянин зможе обрати будь-якого лікаря, якому довіряє, незалежно від місця проживання чи реєстрації; пацієнту треба буде підписати з лікарем декларацію; інформація про стан здоров’я пацієнта міститиметься в електронній системі охорони здоров’я.

Для медичних працівників передбачили щорічні фіксовані виплати за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі підписали договір. Окрім того, лікар первинної ланки зможе діяти в статусі фізичної особи-підприємця та спрощено вести документацію через впровадження електронної системи охорони здоров’я.

Заступник міського голови Максим Галицького зупинився на трьох етапах, під час яких триватиме впровадження медичної реформи у Сумах.

Так, за словами посадовця, перший етап передбачає організацію до 1 липня поточного року надання первинної медичної допомоги населенню Центрами первинної медико-санітарної допомоги. Згідно з другим етапом відбуватиметься розширення мережі амбулаторій первинної медичної допомоги протягом 2018-2020 років, а під час третього етапу оптимізуватимуть та реформуватимуть II рівень медичної допомоги.

Також Максим Галицький розповів про структуру двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги, які запрацюють у Сумах. До першого Центру, який нині функціонує по вул. Іллінській, 48/50, увійдуть відділення міської клінічної лікарні № 1 по вул. О. Аніщенка, 10 та по вул. 20 років Перемоги,13; амбулаторії № 1, № 2 та № 3 Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 по вул. Іллінській, 48/50 та амбулаторія по вул. Котляревського, 1/1; відділення по вул. Труда, 3, вул. Ковпака, 7 та амбулаторія в с. Н. Піщане.

До другого Центру первинної медико-санітарної допомоги увійдуть відділення міської клінічної лікарні № 1 по вул. Доватора, 42 та вул. Привокзальній, 31, а також відділення № 1, № 2 та № 3 міської клінічної лікарні № 5 по вул. М. Вовчок, 2; відділення по вул. І Сірка, 31/1.

За словами секретаря міської ради Андрія Баранова, під час впровадження медичної реформи застосовуватимуться інформаційні технології.

«Наразі міська рада може розгортати медичну інформаційну систему на власних потужностях. Нами було розроблено дорожню карту впровадження цього проекту. Слово за депутатами міської ради, від яких залежить, чи будуть профінансовані видатки на ці види робіт», – сказав Андрій Баранов.

Після завершення медичного форуму відбулось спільне засідання двох профільних комісій, під час якого обговорювалось питання фінансування видатків з міського бюджету на впровадження медичної реформи в місті.