002.jpg

Заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ під час ХХХVІІ сесії міської ради доповів депутатам щодо реалізації завдань із призову сумчан на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2017 року.

Виконавчим комітетом Сумської міської ради 15 серпня 2017 року прийнято рішення від №4 22 «Про черговий призов громадян України на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2017 року» (зі змінами).Цим рішенням було затверджено персональний склад міської призовної комісії, визначено завдання структурним підрозділам, Сумському міському військовому комісаріату, відділу поліції ГУНП в Сумській області, підприємствам установам та організаціям міста щодо проведення заходів з оповіщення призовників та проведення призову на строкову військову службу.

Оповіщення призовників здійснювалося персональними повістками силами особового складу міського військкомату, технічними працівниками, підприємствами, що здійснюють обслуговування житлового фонду міста, а також шляхом інформування населення міста через ЗМІ. До розшуку призовників, які ухиляються від явки , залучалися Сумський відділ поліції ГУНП в Сумській області та Управління патрульної поліції в м. Суми.

Медична комісія працювала згідно із затвердженим графіком. Контроль за якістю оформлення актів обстеження призовників здійснювали головні лікарі лікувальних закладів.

Відповідно до міської цільової «Програми з військово-патріотичного виховання молоді, сприяння організації призову громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України та військовим формуванням, розташованим на території міста Суми, у проведенні заходів з оборони та мобілізації на 2017 рік» на потреби міського військкомату для сприяння роботі міської призовної комісії (придбання канцелярського приладдя та інших господарських товарів, проїзних квитків); організації розшуку, доставки до призовної дільниці призовників, які ухиляються від проходження строкової військової служби (оплата транспортних послуг), із міського бюджету у вигляді субвенції виділено кошти в сумі 70 тис. гривень.

Для реалізації завдань із призову міський голова інформувався головою міської призовної комісії про стан виконання планових показників з призову громадян на строкову військову службу у жовтні-листопаді; проводились наради за участю військового комісара Сумського МВК та Сумського ОВК, керівників структурних підрозділів міської ради, керівників підприємств, що здійснюють обслуговування житлового фонду міста, де обговорювались проблемні питання щодо проведення призову на строкову військову службу та шляхи їх вирішення; згідно із затвердженим графіком відбувались засідання міської призовної комісії з метою підбиття підсумків роботи, здійснення аналізу та своєчасного вжиття відповідних заходів; проводились інформаційні заходи (розміщення інформації на Інформаційному порталі Сумської міської ради, брифінги для ЗМІ) щодо проходження строкової військової служби у Збройних Силах України.

Планове завдання на місто Суми з призову громадян на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2017 року було визначено в кількості 77 осіб. На обліку у міському військкоматі станом на 1 жовтня перебували 3951 особа призовного віку. Виписано повісток – 4165 шт., прибуло до військового комісаріату – 2254 особи, знято з обліку (передано на облік військовозобов’язаних ) – 185 осіб. Відправлено до військових частин – 52 особи (68%). Надані відстрочки – 1876 осіб.

За даними військкомату по місту ухиляються від призову 2424 особи: понад один рік – 1069 осіб; понад два роки – 320 осіб; понад три роки – 1029 осіб; понад чотири роки – три особи; понад шість років – три особи.

Інформація щодо осіб, які ухиляються від призову на строкову військову службу , передавалась до Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області. Знайдено органами поліції 20 осіб, на яких складені адміністративні протоколи.

Серед причин, що не дозволили виконати план призову, Максим Галицький назвав відсутність значної кількості призовників за місцем їх реєстрації, що унеможливлює проведення оповіщення; низьку явку призовників до Сумського МВК на виклик за повістками; низький стан здоров’я призовників.

Депутат міської ради, директор Державного професійно-технічного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти» Віталій МЕЛЬНИК порадив заступнику міського голови відповідальним за виконання плану призову активно проводити відповідну просвітницьку роботу серед зокрема серед учнів закладів професійно-технічної освіти.