004.jpg

Суми посіли перше місце у рейтингу прийняття місцевих бюджетів 2018 року.

Такий моніторинг експерти Громадянського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» здійснили у 27 містах України, включаючи всі обласні центри та Київ.

Для проведення дослідження було визначено низку критеріїв, зокрема:

  • анонсування засідання бюджетної комісії, на якому відбувалося обговорення бюджету;
  • проведення консультацій з громадськістю щодо проекту рішення про бюджет;
  • дотримання термінів затвердження бюджету на 2018 рік;
  • дотримання термінів оприлюднення проекту рішення про міський бюджет перед розглядом на сесії міської ради та повнота оприлюднення документу;
  • доступність стенограм (аудіо/відеозапису) пленарного засідання сесії, на якій було прийнято рішення про бюджет;
  • дотримання термінів проведення «бюджетних слухань» (консультацій з громадянами);
  • оприлюднення звітів з інформацією про враховні /не враховані пропозиції громадян до проекту рішення про бюджет.

За підсумком моніторингу Суми отримали найвищий серед міст показник – 19,5 балів (93%), що відповідає високому рівню прозорості, участі та дотримання вимог законодавства у формуванні бюджету на 2018 рік. Друге місце – у Чернівців з 18 балами (86%), третє – у Одеси з 17 балами (81%).
Нагадаємо, що обласний центр було визнано лідером і у минулорічному подібному рейтингу.

«Я дотримуюсь тієї думки, що громада як власник бюджету має впливати на його формування. Саме тому громадські активісти, члени громадських комісій та інші сумчани є учасниками бюджетного процесу нарівні з владою», – зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Додамо, що днями експерти Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» оголосили про початок оцінки рівня прозорості всіх стадій бюджетного процесу в усіх містах-обласних центрах. На її основі буде сформовано Індекс прозорості місцевих бюджетів, який представлять восени цього року. За результатами оцінки для всіх міських рад будуть підготовлені та передані рекомендації з підвищення рівня прозорості бюджетного процесу.