001.jpg

Сьогодні сумчанин молодший сержант Ігор ЛУГИНА отримав медаль «Захиснику Вітчизни».

У війську 22-річний сумчанин із 2014 року.

«Для країни настали скрутні часи, і я, як чоловік, повинен був її захистити», – так пояснює він свій вчинок.

Спочатку служив у 91-му окремому полку оперативного забезпечення, потому в інших військових з’єднаннях. Торік в останній день січня у боях на Світлодарській дузі отримав важке поранення й наразі проходить курс реабілітації у Сумському обласному клінічному госпіталі для ветеранів війни, де сьогодні по обіді бійцю й вручили медаль «Захиснику Вітчизни». Вручаючи військовику цю державну нагороду, якої він удостоєний згідно з Указом Президента України від 22 січня 2018 року, заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ подякувала йому за мужність і патріотизм та побажала одужання.

«Маю честь вручити Вам медаль «Захиснику Вітчизни». Вітаю Вас із цією подією. Дякую за те, що ціною свого здоров’я, свого життя захищали нашу Україну і бажаю, перш за все, не занепадати духом», – сказала заступник міського голови, звертаючись до військовика.

Посадовець повідомила, що Ігор Лугина перебуває на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, як особа з інвалідністю внаслідок війни І групи, отримує 100% знижку з оплати за користування житлово-комунальними послугами. Йому було проведено виплати за кошти обласного та міського бюджетів. З міської скарбниці торік у серпні бійцю надали одноразову матеріальну допомогу як учаснику АТО, який отримав поранення під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, у серпні та жовтні – матеріальну допомогу на лікування за так звані депутатські кошти. Також, за інформацією департаменту забезпечення ресурсних платежів, з лютого поточного року Ігор Лугина перебуває у списку осіб, які потребують позачергового надання житла. Надалі вирішуватиметься питання призначення відповідної компенсації.

Додатково до пільг і соціальних гарантій, встановлених на рівні держави, міська влада окрім вище зазначеного для осіб із інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО надає одноразову матеріальну допомогу до Дня Незалежності (1 тис. грн.) і Дня Захисника України (вперше у 2018 році, 1 тис. грн.).

Як розповів завідував хірургічного відділення шпиталю Валерій КИСЛЯКОВ, у бійця важке кульове поранення, ушкоджений спинний мозок. Наразі боєць проходить у госпіталі курс реабілітації, де йому гоять пролежні, що утворились через низьку активність чоловіка. Нині військовик уже піднімається, їздить на візку, більш активний, що, за словами лікарів, сприяє заліковуванню. Потому пораненому потрібна буде реабілітація у спеціальних центрах Ізраїлю чи Італії та після цього, можливо, проводитимуть оперативне лікування ушкодження спинного мозку. Валерій Кисляков п’ять років працював у шпиталі вогнепальних поранень у Йемені, де мав справу з кульовими пораненнями. Говорить, там з першого дня намагались не допустити пролежнів, а вже потім займались реабілітацією.

Як зізнався, Ігор Лугина, найбільше він мріє про те, аби знову стати на ноги, а тоді – поїхати на відпочинок до моря. Поки ж скрашує лікарняні будні за вишивкою бісером, на що його надихнула бабуся, котра пліч-о-пліч із онуком.