0010.jpg

Зарахування дітей до перших клас цього року відбуватиметься за дещо зміненими правилами.

Про те, що ж саме зміниться у прийомі дітей до шкіл під час виїзного брифінгу розповіли начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО та директор спеціалізованої школи І ступеня № 30 «Унікум» Лариса СОПІНА.

За словами Антоніни Данильченко, підготовка до зарахування дітей до першого класу за новими правилами розпочалась з 1 вересня минулого року.

Зміни спричинені впровадженням на рівні держави Концепції «Нова українська школа» і новим Законом України «Про освіту».

Відповідно до останнього, повідомила начальник управління освіти і науки, дитина, як правило, повинна почати здобувати початкову освіту з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилось сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж року.

За словами Антоніни Данильченко, батьки мають право обирати школу для своєї дитини. Проте спершу потрібно звернутись до навчального закладу за місцем проживання дитини. На сьогодні в Сумах є такі школи, де попит перевищує пропозицію. Зокрема, це школи № 9, № 6, № 7, № 29, № 30.

У зв’язку із цим нині багато батьків цікавляться, чи буде проводитись конкурс для першокласників 2018 року. Тут Антоніна Данильченко роз’яснила, що такий не проводився і раніше, окрім спеціалізованих закладів освіти. На сьогодні співбесіди можуть проводитись лише угімназіях, ліцеях, колегіумах, спеціалізованих школах (школах інтернатах). Проте це в жодному разі не може бути конкурс, який передбачає перевірку навичок дитини з математики, читання та інше.

Це підтвердила і директор спеціалізованої школи І ступеня № 30 «Унікум» Лариса Сопіна.

«Станом на 5 березня ми мали 261 заяву від батьків з проханням зарахувати їхню дитину до нашої школи. Проте у нас лише чотири перші класи по 30 учнів. Зарахувати всіх бажаючих ми не можемо. Відповідно до статуту нашого навчального закладу і нового Закону України «Про освіту» ми можемо проводити співбесіду з потенційними першокласниками», – зазначила Лариса Сопіна.

Загалом цьогоріч у Сумах за парти має сісти понад 3100 першокласників.

Наразі управління освіти і науки та працівники цієї галузі готуються до створення нового освітнього простору для майбутніх першокласників.

«Для них ми готуємо 114 класів. А оскільки у програмі відбулось багато змін, то на сьогодні одним із важливих питань є кадрове питання. На сьогодні Міністерство визначило тренерів, які проводять співбесіди з педагогами. Проте ще не всі школи повністю забезпечені педагогами які працюватимуть за новою освітньою системою», – розповіла Антоніна Данильченко.

Аби показати, наскільки готова школа № 30 до навчання першокласників за новим механізмом директор провела навчальним закладом невеличку екскурсію.

Показала облаштовані новими меблями класи, новітнє обладнання, яке допоможе дітям освоювати ази науки в рамках Концепції «Нова українська школа».

Проте це, зауважила Антоніна Данильченко, ще не все. У цьому році з міської казни планується виділення в середньому близько 200 тис. грн. на кожен клас, де діти навчатимуться в рамках цієї Концепції.

Та все ж, наголосила начальник управління освіти і науки, велика увага приділяється участі батьків у навчальному процесі їхньої дитини.

«Разом із зміною змісту навчання, змінюємо і вектор спілкування з батьками. Тільки спільними зусиллями батьків та педагогів можна змінити зміст навчання. Багато заходів спрямовуємо на те, аби донести до батьківської громадськості, що вона також є учасником освітнього процесу», – сказала Антоніна Данильченко.