003.jpg

Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді інформує сумчан про умови створення патронатної сім’ї.

Тут роз’яснюють, що патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Ця послуга передбачена для новонароджених дітей, залишених в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; підкинутих, знайдених дітей; безпритульних дітей; дітей з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю; дітей, які зазнали насильства, жорстокого поводження; дітей, батьків або осіб, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні; дітей, переміщених із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО; інших дітей, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Патронатний вихователь має бути готовим негайно прийняти у своїй сім’ї дитину/дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, і, відповідно до рішення органу опіки та піклування, потребують захисту та тимчасового догляду у сім’ї патронатного вихователя, підтримки найближчого родинного оточення такої дитини.

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України та має позитивний досвід виховання дітей і житло (власне, орендоване), не має судимості. Окрім того, стан здоров'я дозволяє такій особі забезпечувати догляд та виховання дітей. Кандидат разом з помічником (із числа членів родини) мають пройти навчання за спеціальною програмою підготовки та укласти договір про надання послуг з патронату з відповідним органом опіки.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.
Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають/перебували у конфлікті із законом.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує грошове забезпечення в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При влаштуванні двох і більше дітей, віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.

Разом із тим, патронатний вихователь отримує соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі двох прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини та сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили її влаштування, але не має перевищувати три місяці.

В окремих випадках є потреба в подовженні термінів, але загальний термін перебування не повинен перевищувати шість місяців.

Якщо після спливання зазначеного терміну, біологічними батьками дитини не подолано складні життєві обставини, або за інших причин повернення до сім’ї не є можливим, для дитини підберуть альтернативні форми сімейного виховання – усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.

Додаткову інформацію про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті можна дізнатись у міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Суми, вул. Н. Холодногірська, 10 або за телефоном: 70-06-09, 70-06-06.

Перелік документів, які потрібно зібрати кандидатам у патронатні вихователі