Надрукувати
Перегляди: 1947

У четвер, 15 березня, в Києві відбулося закриття Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Під час конференції «На шляху до енергоефективності: виклики, реформи, успіхи» партнери та бенефіціари Проекту USAID підбили підсумки та обговорили результати та здобутки спільної чотирирічної роботи з удосконалення законодавства сфер енергетики, житлово-комунального господарства, тарифної реформи та соціального захисту.

Привітали учасників конференції: директор місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан ФРІТЦ; народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона БАБАК; Міністр екології та природних ресурсів України Остап СЕМЕРАК; голова НКРЕКП Дмитро ВОВК; голова Держенергоефективності Сергій САВЧУК; виконавчий директор Асоціації міст України Олександр СЛОБОЖАН; асоційований директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні Сергій МАСЛІЧЕНКО.

Другу сесію конференції було присвячено кращим практикам у залученні інвестицій в муніципальний енергетичний сектор, найуспішнішим проектам з відновлюваної енергетики та енергоефективності, які Проект USAID допоміг реалізувати містам-партнерам: Хмельницьку, Івано-Франківську, Маріуполю, Запоріжжю, Сумам та Чернігову.

Представляв досвід та результати діяльності між Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та Сумами перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО.

Нагадаємо, Суми є партнером Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» з 10 квітня 2014 року. Всього міст-партнерів Проекту – 36.

Одним із важливих завдань, реалізованих за підтримки Проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні», стала розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року – стратегії енергетичної політики міста, розробленої за європейською методикою інтегрального ресурсного планування. План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року (ПДСЕР), затверджений рішенням Сумської міської ради 28 вересня 2016 року № 1089-МР.

З метою забезпечення реалізації ПДСЕР за допомогою проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні»: проведені енергоаудити дев’яти будівель бюджетної сфери (галузь «Освіта», «Охорона здоров’я»), семи будівель житлової сфери; розроблено попереднє техніко-економічне обґрунтування проекту «Будівництво міні-ТЕЦ на твердих побутових відходах»; складено технічне завдання на розробку оптимізованої схеми теплопостачання міста; проведено тренінги, навчальні семінари з питань упровадження енергетичного менеджменту в бюджетній сфері міста для керівництва міста, працівників бюджетної сфери Сум; проведено внутрішній аудит системи енергетичного менеджменту у галузі «Освіта» на відповідність міжнародному стандарту ISO 50001:2011; розроблено попереднє та інвестиційне техніко-економічне обґрунтування проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах обласного центру (33 будівлі галузі «Освіта»), забезпечено проведення системної просвітницької роботи серед населення міста з питань підвищення рівня енергетичної просвіти та навчання.
Співпраця з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» надала поштовх до рішучих дій у напрямку залучення інвестицій та впровадженні енергоефективних проектів.

Так, у 2016-2017 роках на реалізацію проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми» (ДНЗ № 2, № 22, ССШ № 29) було залучено 9,4 млн грн. коштів НЕФКО, на стадії реалізації проект «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах м. Суми» (33 будівлі), який передбачає залучення кредитних коштів у сумі 5,8 млн євро. Проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми» (три загальноосвітніх навчальних закладів: КУ ССШ № 7, № 9, № 20) став переможцем конкурсу та буде реалізовуватись, у т. ч. за рахунок грантових коштів в сумі 1,14 млн євро.

Сумська міська рада також є учасником проекту «Міський громадський транспорт України», який реалізується спільно з Міністерством інфраструктури України і спрямований на реалізацію заходів з оновлення рухомого складу тролейбусів КП «Електроавтотранс» за рахунок залучених кредитних коштів в сумі 4 млн євро.