006.jpg

Сумські освітяни взяли участь у дев'ятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти», яка відбулась минулого тижня у столиці.

Організатором традиційно виступила компанія «Виставковий Світ» за підтримки та участі Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України.

Міжнародна освітня виставка сприяє обміну кращими досягненнями закладів освіти і наукових установ, професійному спілкуванню практиків і вчених, фахівців IT-сфери, обговоренню нагальних проблем і світових тенденцій в освітньому просторі.

Під час триденної роботи виставки освітяни взяли участь у конференціях, презентаціях, семінарах, «круглих столах», майстер-класах, воркшопах, відкритих уроках, панельних дискусіях. Відбулось також і нагородження переможців конкурсу з дев’яти тематичних номінацій.

Експертну оцінку якості робіт проводили науковці та фахівці Інституту педагогіки, Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих, Інституту інформаційних технологій і засобів навчання, Університету менеджменту освіти, Інституту спеціальної педагогіки та Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України.

Інформаційно-методичний центр та вісім закладів освіти міста Суми (ДНЗ № 8, НВК № 11, № 42, школи № 7, № 4, № 8, № 12, № 15) направили свої матеріали для участі в конкурсі. Шестеро з них удостоєні нагород та відзначені медалями та дипломами переможців у чотирьох номінаціях.

Так, Інформаційно-методичний центр отримав золоту медаль в номінації «Модернізація змісту професійної підготовки та перепідготовки кадрів до праці в умовах Нової української школи. Школа № 8 також здобула «золоту» нагороду в номінації «Інноваційні підходи до розбудови інклюзивної освіти як умова розвитку соціальної компетентності дітей і молоді з особливими потребами.

У номінації «Упровадження інновацій у педагогічний процес для підвищення якості знань випускників» срібну медаль виборола школа № 15. Таку ж нагороду здобули і ДНЗ № 8 та НВК № 11, але вже в номінації «Упровадження сучасних засобів навчання, проектів, програм і технологій для вдосконалення та підвищення ефективності освітнього процесу». Також ця номінація принесла бронзову медаль школі № 7.

Окрім того, Інноваційний виставковий майданчик «Освіта міста Суми» яскраво презентував ефективні моделі реалізації освітніх технологій та проектів у компетентнісному полі освітньої реформи, що впроваджується закладами загальної середньої (№ 4, № 7, № 8, № 9, № 10, № 12, № 15, гімназією № 1) дошкільної (ДНЗ № 7, № 8, № 14, № 18, НВК № 11, № 42) та позашкільної освіти обласного центру.

Провідні фахівці освітньої реформи та освітянська делегація у складі 18 представників закладів освіти Сум, яка 15 березня відвідала виставку в Києві, обговорювали теоретичні та практичні аспекти реалізації Концепції «Нова українська школа», досвід упровадження педагогіки партнерства у сучасній школі, формування компетентностей учнів через діяльнісний підхід у навчанні, упровадження хмарних сервісів у навчально-виховний процес як невід’ємної складової трансформації освіти, підготовку педагогічних працівників до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання, інноваційні технології в навчанні та вихованні дітей з особливими освітніми потребами, систему національно-патріотичного виховання особистості.

Організатори та учасники виставки отримали схвальні відгуки відвідувачів про новаторський досвід сумчан, що сприяли налагодженню ділових контактів із розвитку науково-методичних досліджень, академічного обміну між педагогами, науковцями, студентами та школярами, обговорення аспектів упровадження сучасних технологій, методик безпосередньо в освітній процес у контексті реалізації Закону України «Про освіту».