004.jpg

Служба у справах дітей забезпечує всі необхідні заходи щодо соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Про це під час апаратної нарди 19 березня доповіла начальник служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА.

За її словами, на сьогодні на обліку у Службі перебуває 258 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них 229 (89%) дітей охоплено сімейними формами виховання.

Протягом минулого року на облік взято 36 дітей. Слід зазначити, що 28 дітей (80%) влаштовано до сімейних форм виховання.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування залишається усиновлення. У 2017 році судами міста усиновлено 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них 13 дітей усиновлено вісьмома родинами з Сум.

На території міста проживає 165 усиновлених дітей, за умовами проживання, виховання яких службою у справах дітей здійснюється контроль.

Станом на початок березня на обліку дітей, які можуть бути усиновлені, перебувало 45 осіб.

Дітей, які перебувають на обліку з усиновлення та на даний час влаштовано до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу – 25.

На сьогодні на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 18 родин, які мають бажання усиновити дітей віком від 0 до 5 років, і лише чотири родини – віком до 10 років.

Наразі у Сумах функціонує один дитячий будинок сімейного типу.

Торік у місті було створено дві прийомні сім’ї, до яких влаштовано шість дітей, позбавлених батьківського піклування.

У лютому 2018 року відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради створено прийомну сім’ю, на виховання до якої влаштовано 3 дітей, позбавлених батьківського піклування.

На жаль, як в Сумській області, так і в м. Суми зберігається тенденція щодо збільшення кількості дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Протягом 2017 року на облік поставлено 52 дитини, що проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків (у 2016 році – 39 дітей). За клопотанням служби 38 дітей направлено до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, 13 – до Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини, дві дитини– до Сумського дитячого будинку ім. С.П. Супруна.

Сьогодні на обліку у службі перебуває 45 дітей. З початку ж поточного року поставлено на облік 11 дітей, із них сім направлено до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

Службою у справах дітей систематично вживаються заходи, спрямовані на повернення дітей у сім’ї біологічних батьків, але не завжди маємо позитивний результат, що призводить до позбавлення батьківських прав останніх.

Так, протягом 2017 року службою за ухилення від виконання батьківських обов’язків підготовлено шість рішень виконавчого комітету Сумської міської ради про негайне відібрання 13 дітей від батьків. До суду службою подано 13 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав та про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав по відношенню до 21 дитини.

З метою попередження скоєння правопорушень серед дітей, службою у справах дітей проведено 11 профілактичних рейдів та чотири рейди «Сім’я».

За словами Валерії Подопригори, сьогодні у Сумах необхідно посилити діяльність усіх суб’єктів соціальної роботи щодо захисту прав та інтересів саме дітей, які опинились у складних життєвих обставинах або мають таку загрозу, усунення причин таких обставин і забезпечення безпечних умов утримання та виховання дітей, надання їм та їх батькам комплексу необхідних послуг та соціальної допомоги.