007.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення закликає сумчан не виходити нині на водойми.

Товщина льоду наразі незначна, тому існує висока ймовірність нещасних випадків. А відтак надзвичайники просять дорослих містян самих не виходити на кригу і не дозволяти робити це дітям.

У разі ж потрапляння під лід необхідно утримуватись на плаву, уникаючи занурення з головою. Слід кликати на допомогу, тим часом намагаючись вилізти на лід. Робити це необхідно широко розкинувши руки, наповзаючи на край криги грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги.

При наданні допомоги людині, які провалилася під лід, не можна рухатись до неї на повний зріст, бо існує небезпека самому потрапити в біду.

Наближатись до ополонки слід повзком, широко розкинувши руки, якщо є змога, підкласти лижі, лист фанери, дошку, будь-який плоский міцний предмет, щоб збільшити площу опори. Не можна підповзати до самого краю ополонки, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати їх треба за 3-4 м.

Якщо рятувальників кілька, необхідно лягти на лід ланцюжком і рухатись до пролому. Подавши постраждалому підручний засіб, слід витягти людину на лід і повзти від небезпечної зони.

Потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення (прогрітий намет або кабіна автомобіля), по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу.