004.jpg

Чотири дні поспіль, з 19 по 22 березня, у Львові проходив тренінг з проектного менеджменту та комунікацій для проектів-переможців другої фази Програми ЄС «Угода Мерів – Демонстраційні проекти», в якому брали участь члени команди проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми».

До тренінгу долучились близько тридцяти представників проектних команд та муніципалітетів з Арменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України, а також Команди Підримки CoM-DeP Проекта ЄС «Угода мерів – Схід» та Асоціації «Енергоефективні міста України».

Разом з колегами – представниками українських міст (Миргород, Гнівань, Дубно, Українка, Чернівці), які стали переможцями грантового конкурсу Євросоюзу взяли участь і представники Сум – Катерина ГАВРИЛОВА, Сергій АНЦИБОР та Вікторія ЛОМАКА.

Перші два дні тренінгу були присвячені проектному менеджменту. Керівник Команди Підтримки Ян ВААНДЕРС докладно висвітив фінансову сторону проекту – контракт та зобов’язання сторін, прийнятні витрати, управління фінансами, підтверджуючі документи, робочий план, закупівлі та управління проектом.

Ключовий експерт Команди Підтримки Максим ВЕРЕЩАК окрему увагу приділив технічним аспектам реалізації проектів: енергоаудитам, розробці проектно-кошторисної документації, роботі з технічного нагляду та контролю якості.

Велике практичне значення має висвітлення особливостей впровадження проектів в українських реаліях, адже українська делегація була найчисельнішою, тому практичні рекомендації надала Менеджер проекту в місті Славутич, де проект виходить на завершальну стадію реалізації Лариса НИКИТЕНКО.

Щодо наступних двох днів тренінгу, навчання проводили Комунікаційні експерти з Брюсселя Аннелі КІМБЕР та Яніс РУНГУЛІС, отже 21-22 березня повністю було присвячено навчанню основам побудови комунікаційних компаній згідно з вимогами Євросоюзу. Адже від якості комунікаційної та інформаційної роботи місцевих проектних команд напряму залежить демонстраційний аспект успіху впровадження запланованих заходів, розуміння, сприйняття їх на рівні цільових груп та громад в цілому.

Нагадаємо, проект-переможець Сумської міської ради «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» має на меті зменшити споживання енергоресурсів будівлями трьох шкіл – № 7, № 9, № 20, що забезпечить скорочення викидів CO2, а також створить комфортні умови перебування учнів та персоналу у приміщеннях навчальних закладів.