0010.jpg

З наступного тижня у Сумах стартує весняний призов громадян на строкову військову службу.

Про те, як проходитиме призовна кампанія у місті та на які соціальні гарантії можуть розраховувати призовники, йшлось під час брифінгу 30 березня.

За словами заступника міського голови Максима ГАЛИЦЬКОГО, 20 березня виконавчий комітет ухвалив рішення «Про черговий призов громадян України на строкову військову службу у квітні-травні 2018 року».

Згідно з документом, з 2 квітня по 31 травня працюватиме міська призовна дільниця Сумського міського військового комісаріату. Призову на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань підлягають громадяни, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Як повідомив начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Григорій БРЯЗКУН, було створено лікарську комісію для проведення медичного огляду громадян, які підлягають призову на строкову військову службу у квітні-травні, затверджено персональний склад міської призовної комісії, графік засідань міської призовної комісії та заходи з організації проведення чергового призову громадян на міській призовній дільниці міського військового комісаріату.

Під час весняного призову Сумський міський військовий комісаріат відповідно до планового завдання має відправити 150 призовників. Перша відправка триватиме з 11 квітня до 30 травня.

Заступник командира військової частини 3051 Нацгвардії України по роботі з особовим складом Артем МІЩУК нарікнув на те, що, на жаль, громадяни призивного віку все частіше замість строкової військової служби обирають службу за контрактом. На думку військовослужбовця, це пов’язано з тим, що заробітна плата контрактника більша за розмір виплат для строковиків.

Начальник відділення комплектування міського військового комісаріату Ігор БЛАГОВЕЩЕНСЬКИЙ зазначив, що призовники можуть розраховувати на низку соціальних гарантій. Серед таких: виплата грошової допомоги у розмірі двох прожиткових мінімумів, повне державне утримання, при звільненні в запас виплата вихідної допомоги до восьми посадових окладів, а для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та дітей позбавленого батьківського піклування – до 12 посадових окладів.

Окрім того, строковики мають право на відпустку тривалістю 10 календарних днів, а час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, за ними зберігається робоче місце та середній заробіток.

Після звільнення в запас виплачується матеріальна допомога для громадян, які працювали, у розмірі середньої заробітної плати на день призову та у розмірі прожиткового мінімуму для громадян, які до призову не працювали.

Принагідно Ігор Благовещенський наголосив, що строковики для несення служби в зоні проведення АТО не відправляються.