005.jpg

Сьогодні сумчани приєдналися до відзначення Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів.

Заходи проходили у різних локаціях міста, зокрема, відбулося покладання квітів до пам’ятника в’язням концтаборів, пам’ятного знаку жертвам нацизму, а також пройшов мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів.

До вшанування пам’яті в’язнів нацистських концтаборів приєднались керівництво міста та області, патріотично налаштовані сумчани, ветерани, представники духовенства та учні навчальних закладів міста. У церемонії також взяв участь заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК.

«Щороку у цей день ми вшановуємо пам’ять про страшну трагедію людства – масове вбивство мирного населення нацистськими окупантами. І сьогодні ми зібралися аби вклонитися пам'яті українців – невинних жертв, які були насильницькі вивезені або закатовані в концтаборах під час Другої світової війни. Вічна пам’ять невинно убієнним, – зазначив під час мітингу-реквієму Степан Пак. – Засвоївши страшні уроки нашої історії, ми маємо виховувати молоде покоління так, аби не повторити минулих помилок. Тому кожен з нас повинен проявляти толерантність, повагу до життя й гідності кожної людини».

Потому священики УПЦ КП відслужили панахиду за загиблими. Опісля всі учасники церемонії вшанували пам'ять в'язнів нацистських концтаборів хвилиною мовчання.

У роки Другої світової війни на території Сум розташовувалися три нацистські концтабори, де було знищено тисячі ув’язнених. За період окупації міста у 1941-1943 роках понад 8,5 тисяч військовополонених з українських, грузинських, татарських, єврейських сімей та мирних жителів загинули у страшних муках.

Додамо, Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів відзначають щороку 11 квітня за ініціативи Організації Об'єднаних Націй. Ця пам'ятна дата була встановлена ООН на честь повстання в'язнів Бухенвальда – одного з найбільших концентраційних таборів на території Третього рейху. За кілька днів до визволення за знаком табірного дзвона в’язні кинулися на охорону, відібрали в неї зброю і зуміли перехопити контроль над табором.