007.jpg

У школі № 6 сьогодні провели для керівного складу закладів освіти міста показовий День цивільного захисту під гаслом «Сучасний заклад освіти – територія безпеки».

Учасниками заходу стали керівники закладів освіти, посадові особи з питань цивільного захисту, відповідальні за протипожежну безпеку в закладах. До проведення показового Дня цивільного захисту залучено працівників Сумського міського відділу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відділу вибухотехнічного забезпечення та кінологічного центру Головного управління Національної поліції, міської рятувально-водолазної служби, навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Сумської області.

Метою навчання було удосконалення форм і методів роботи щодо запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, формування практичних навичок, відпрацювання алгоритму дій при виникненні таких, пропаганда передового досвіду щодо створення безпечного середовища та вироблення в учасників освітнього процесу необхідної моделі поведінки.

Начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО наголосила на необхідності перегляду підходів у організації цивільного захисту в школі, формуванні здоров’язбережувальної компетентності учнів, у тому числі шляхом відпрацювання правильного алгоритму дій під час виникнення надзвичайних ситуацій.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Артур ПЕТРОВ зазначив, що проведення подібних заходів сприяє поглибленню знань з даної теми і придбанню практичних навичок щодо дій у випадку виникнення надзвичайної ситуації.

Показовий День цивільного захисту включав у себе теоретичні та практичні заняття.

Серед перших – доповіді на теми: «Формування безпечного освітнього середовища в умовах реалізації концепції «Нова українська школа» (доповідачі начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко, методист Інформаційно-методичного центру Вікторія ТОДОСИЙЧУК), «Державна політика у сфері цивільного захисту. Регіональний аспект» (доповідач начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Артур Петров), «Без права на помилку. Правила безпеки під час виявлення підозрілих предметів» (доповідач начальник відділу вибухотехнічного забезпечення ГУНП в Сумській області Олег ЄВЛАШ), «Безпека на водних об’єктах. Основи превентивної роботи та організації літнього оздоровлення» (доповідач старшина водолазної станції міської рятувально-водолазної служби Валерій МАРКОВ), «Безпечний дорожній рух – спільна відповідальність пішоходів, пасажирів та водіїв» (доповідач старший інспектор прес-служби УПП в м. Суми Олег СОЛОГУБ).

Під час практичної частини працювали майданчики: практичний, де учні закладу ознайомились із роботою міської рятувально-водолазної служби, кінологічного центру, стали свідками імітаційного гасіння пожежі, потренувалися в роботі з вогнегасниками, і методичні («Методичні рекомендації щодо організації цивільного захисту в закладах освіти», «Проведення тижня безпеки, тренування та відпрацювання документації з питань цивільного захисту в закладі освіти», «Основи протипожежної безпеки в закладі освіти») та відбулось об’єктове тренування, під час якого на відпрацювання алгоритму дій під час виникнення пожежі провели евакуацію учасників освітнього процесу.

Всі учасники показового Дня цивільного захисту отримали необхідну інформацію для організації аналогічних заходів у закладах освіти, визначили напрями подальшої роботи в створенні безпечного освітнього середовища.

Наступного тижня, 26 квітня, Дні цивільної охорони відбудуться по всіх закладах загальної середньої освіти міста.