Надрукувати
Перегляди: 1506

У вівторок, 17 квітня, відбулись громадські слухання щодо перейменування вул. Горького на вул. Семена Сапуна.

Участь в обговоренні взяли історики, краєзнавці та інші небайдужі до цієї теми сумчани. Заступник начальника управління архітектури та містобудування Ольга БОНДАРЕНКО повідомила, що пропозиція змінити назву вул. Горького на вул. Семена Сапуна надійшла від сумчанина Миколи ТКАЧЕНКА.

Збір пропозицій та зауважень до даної ініціативи управління проводило з 13 лютого до 16 квітня включно. Загалом за цей час, розповіла Ольга Бондаренко, на адресу управління надійшло 11 звернень від містян, як колективних, так і одиночних. Серед них була і одна електронна петиція.

За час прийому пропозицій 282 сумчанина висловились про те, щоб вул. Горького не перейменовувати, 261 учасник проголосував за перейменування її на вул. Суджанську, по одному голосу отримали позиції щодо перейменування на пр-т М. Грушевського та вул. Дж. Толкіна.

Під час громадського обговорення ініціатор пропозиції перейменувати вул. Горького на вул. Семена Сапуна Микола Ткаченко мав можливість обґрунтувати свою позицію, на яку пристав краєзнавець В’ячеслав АРТЮХ. Ініціатор такого перейменування зазначив, що Семен Сапун є символом українськості.

Висловились і опоненти такої думки, серед яких журналіст, історик Олена ПРИЙМАЧ, яка наполягала на тому що не варто перейменовувати вул. Горького на честь Семена Сапуна з огляду на його антиукраїнську позицію. Натомість запропонувала свій варіант – вул. Суджанська.

Лунали і інші пропозиції щодо перейменування, проте, як наголосив керівник обласного товариства «Просвіта» Олексій ШЕВЧЕНКО, перейменувати вул. Горького все ж необхідно, адже в Сумах має з’явитись вулиця, яка нагадуватиме про українських героїв, які боролись за Україну.

Після тривалого обговорення начальник управління архітектури та містобудування Ольга Бондаренко повідомила, що всі думки учасників будуть взяті до уваги, опрацьовані та викладені на Інформаційному порталі Сумської міської ради в термін до 30 квітня. Потому буде підготовлено проект рішення міської ради.