005.jpg

У середу, 18 квітня, Служба у справах дітей провела засідання колегії з питань соціального захисту дітей та попередження вчинення ними правопорушень на тему: «Про стан дотримання прав дітей, зокрема на оздоровлення та відпочинок дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються в сім'ях, які опинилися в складних життєвих обставинах».

На зустрічі були присутні представники навчальних закладів (шкіл, училищ, технікумів, коледжів), управління освіти і науки, відділу у справах молоді та спорту, головний педіатр міста.

Під час засідання було розглянуто актуальні питання щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, дотримання прав дітей, зокрема на оздоровлення та відпочинок дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, що виховуються в сім'ях, які опинилися в складних життєвих обставинах, забезпечення подальшого навчання, працевлаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування випускників 9-х і 11-х класів, технікумів, коледжів, професійних закладів 2017-2018 навчального року.

Начальник Служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА проаналізувала діяльність служби за 2017 рік та перший квартал 2018 року щодо захисту прав та законних інтересів дітей, наголосила на важливості співпраці закладів освіти та Служби у справах дітей. Представник відділу у справах молоді та спорту Ірина БЕРЕЗЕНКО розповіла про організацію оздоровчої компанії у 2018 році. Головний спеціаліст управління освіти і науки Віта КОРЖ проінформувала учасників про стан забезпечення путівками дітей пільгових категорій, оздоровлення учнів у дитячих таборах у 2018 році та зміни внесені до законодавства. Головний педіатр Тетяна ЛІСНА виступила з питання щодо організації оздоровлення дітей пільгових категорій у медичних закладах.

Особливу увагу на засіданні колегії було приділено проблемі запобігання та протидії домашньому насильству. Валерія Подопригора розповіла про основні напрями реалізації державної політики в даній сфері, проаналізувала ситуацію вчинення насильства над дітьми в місті у поточному році.

Начальник Служби наголосила на неприпустимості ігнорування та бездіяльності громадськості у разі вчинення насильства над дитиною, у тому числі психологічного. Підтримала дану позицію практичний психолог відділу практичної психології та соціальної роботи Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Віта СЕРДЮК, яка детально ознайомила з алгоритмом дій у разі виявлення домашнього насильства.

У ході колегії також було розглянуто питання про забезпечення подальшого навчання, працевлаштування випускників 9-х, 11-х класів, технікумів, коледжів, професійних закладів 2017-2018 навчального року з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. В обговоренні взяли участь методист Інформаційно-методичного центру Ірина ТИЧЕНКО, заступник директора з виховної роботи коледжу СНАУ Тетяна ШАБАЛДАС, заступник директора з виховної роботи медколеджу Олена БОРОВИК.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник начальника Служби у справах дітей Катерина ГОЛОСНА, подякувала всім за активну участь та висловила сподівання на подальшу ефективну співпрацю всіх державних установ щодо захисту прав дітей.