007.jpg

Відбулася робоча зустріч міського голови Олександра ЛИСЕНКА із керівниками закладів загальної середньої освіти.

Метою зустрічі було обговорення потреб шкіл міста та прийняття консолідованих рішень.

«Необхідно конструктивно поспілкуватися й зосередитися на тих проблемах освітян, які першочергово потребують уваги міської влади. Про них ми сьогодні поговоримо та спільно визначимо як їх вирішити, щоб створити комфортні умови для надання освітніх послуг нашими навчальними закладами», – сказав очільник обласного центру під час зібрання.

Учасники зустрічі розглянули низку важливих питань, зокрема: здійснення медичного обслуговування учнів закладів освіти з 1 вересня 2018 року; основні заходи щодо підготовки до нового навчального року; створення умов у закладах освіти міста до запровадження у 2018-2019 навчальному році державного стандарту початкової освіти; нормативно –правові акти, які використовуються в бюджетному процесі; особливості розподілу освітньої субвенції у 2018 році.

Через реформування галузей охорони здоров’я та освіти порушували питання введення посад медичних сестер у навчальних закладах міста.

«Наразі галузь охорони здоров’я знаходяться у процесі реформування. Початок реформи відбувся з первинної ланки медицини, тож змінюється функціонування самої первинної ланки та її фінансування. Зараз обслуговування навчальних закладів силами охорони здоров’я не передбачається, постійно надавати медичні послуги у закладі освіти має працівник освіти, – повідомив заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ. – Відповідно до нормативів освіти, кожен заклад освіти має можливість ввести штатну одиницю – «Медична сестра», яка підпорядковуватиметься керівнику навчального закладу. Тож питання актуальне, адже потрібно вирішити так, щоб і медичні працівники залишилися з роботою, і щоб діти в школах були забезпечені належною медичною допомогою».

На що заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО зазначила, що ситуацію можна вирішити, адже керівники шкіл повинні внести зміни до штатного розпису, профільні управляння міської ради зробити відповідні розрахунки, а кошти виділені з міського бюджету спрямовуватимуть не на галузь охорони здоров’я, а на галузь освіти.

Окрім того, під час зустрічі говорили про те, що з 1 вересня у всіх освітніх закладах Сум буде запроваджена Концепція «Нова українська школа», проаналізували процес розбудови нового освітнього простору, запровадження інклюзивного навчання, проведення тренінгів та семінарів з метою підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Особливу увагу приділили питанню забезпечення освітньої галузі, адже сума недофінансування наразі складає 31 млн гривень.

«Галузь освіти та медицини так само у пріоритеті міської влади, як і ремонт доріг. Ми повинні опікуватися нашими фахівцями і створювати комфортні умови праці, щоб вони не хотіли виїжджати за кордон. Тому питання отримання гідної заробітної плати є на часі і ми повинні зроби все, аби люди були задоволенні», – наголосив міський голова.

Тож було вирішено, що вже на наступну сесію депутатський корпус повинен розглянути питання фінансування освітньої сфери з чітким алгоритмом його вирішення.

Міський голова запевнив освітян у своїй підтримці  та закликав у разі виникнення будь-яких питань збиратися за круглим столом.

«Прошу звертатися, висловлювати свої думки, напрацювання, ідеї та шляхи їх реалізації. Будемо максимально допомагати, щоб і в подальшому ефективно працювати», – підкреслив Олександр Лисенко.