007.jpg

Минулого тижня, 24-27 квітня, відбувся перший навчальний візит сумських посадовців у складі української делегації до Любліна (Польща) у рамках проекту «Професійні кадри в місцевому самоврядуванні – формування компетентних команд публічної адміністрації в сфері підтримки реформи самоврядування в Україні».

Даний проект став переможцем програми «Польська допомога для розвитку 2018», оголошеного Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща.

Метою проекту є підтримка і розвиток кадрів українських органів місцевого самоврядування з восьми обласних центрів України – Суми, Івано-Франківськ, Вінниця, Луцьк, Дніпро, Харків, Кривий ріг, Рівне.

Від Сум у навчальному візиті взяли участь: секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, начальник відділу «Проектний офіс» Оксана КУБРАК, заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Тетяна КРАВЧЕНКО та заступник начальника відділу інвестицій та зовнішнього партнерства департаменту фінансів, економіки та інвестицій Катерина ГАВРИЛОВА.

Метою першого навчального візиту до Любліна була демонстрація українській делегації практики змін люблінського місцевого самоврядування, з урахуванням трьох сфер управління: стратегічної, секторної та проектної.

Під час візиту учасники відвідали спеціальну економічну зону – Люблінський науково-технологічний парк, поспілкувалися з представниками Управління стратегії та обслуговування інвесторів. Одним з напрямків програми було вивчення досвіду інформатизації міста, електронному документообігу адміністрації та ознайомлення з роботою Бюро з обслуговування мешканців.

Директор Управління неінвестиційних проектів адміністрації міста Люблін Кшиштоф ЛОНТКА поділився досвідом міста у написанні та впровадженні міжнародних грантових проектів згідно з міжнародною методикою PRINCE2. А Скарбник міста Люблін Ірена ШУМЛЯК приділила час інструментам формування бюджету міста з урахуванням членства Польщі в Європейському союзі.

Наступним заходом у рамках проекту стане візит польських експертів до Сум у третій декаді травня, який матиме характер робочих зустрічей, поєднаних з одноденним аудитом, що має на меті оцінити стан та потребу у вдосконаленні інструментів управління в партнерських органах самоврядування у трьох сферах: стратегічне управління, секторне управління та управління проектами. Разом з тим, польськими колегами планується провести одноденний майстер-клас за методом RADAR.