Надрукувати
Перегляди: 2071

Із 5 по 9 травня у Сумах відбудеться чимало заходів з нагоди Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про насичену програму цьогорічних заходів сьогодні на брифінгу розповіли заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО та начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА.

Як повідомила Віра Мотречко, у Сумах як і у всій країні, заплановано проведення заходів із вшанування ветеранів війни, учасників національно-визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, тощо.

«Сьогодні наш святий обов’язок пам’ятати та шанувати усіх, чия сміливість мужність, героїзм подарувала історичну перемогу. Тож ми запрошуємо усіх сумчан та гостей міста приєднатися до заходів з відзначення Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом, які відбуватимуться у Сумах, аби пам’ятати та разом з великою вдячністю говорити про відвагу та самовідданість і шанувати всіх, хто подарував нам майбутнє», – зазначила Віра Мотречко.

За словами заступника міського голови, вже нині Суми повною мірою готуються до цих днів, проводиться робота з благоустрою міста, приведення до ладу пам’ятних знаків та могил. До Дня Перемоги ветерани війни та жертви нацистських переслідувань, яких у Сумах понад 200 осіб, отримають разову грошову допомогу. Також у закладах охорони здоров’я міста проведуть медичні огляди ветеранів. У закладах освіти відбудуться тематичні заняття, зустрічі, присвячені Дню перемоги у Другій світовій війні, а також у рамках акції «З добрим ранком, ветеране» учні привітають ветеранів на дому.

Начальник відділу культури та туризму Наталія Цибульська повідомила, що відзначення триватиме протягом кількох травневих днів. Зокрема 5 травня, у Театрі для дітей та юнацтва відбудеться вистава молодіжного театру «Авів» «Гетто. Театр на грані життя та смерті».

Безпосередньо 8 травня у сквері по вул. Іллінській відбудеться зустріч представників міської ветеранської організації за програмою «Зустріч поколінь», до якої приєднаються ансамбль «Червона калина» міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», хорові колективи ветеранських організацій та навчальних закладів міста.

Того ж дня у Сумському обласному краєзнавчому музеї відкриється виставка «Автографи війни».

За традицією, 8 травня ввечері біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів по вул. Троїцькій (школа № 8) пройде акція «Перша хвилина миру».

Наступний день, 9 травня, традиційно розпочнеться покладанням квітів до могили загиблих польських воїнів, могил загиблих в зоні АТО та братської могили «Мати-Батьківщина». Потому на сумчан чекають біля Меморіалу Слави на мітинг-реквієм «І подвигам не буде забуття» та покладання квітів до Монументу уродженцям Сумщини, які загинули в Афганській війні, та пам’ятного знаку на честь бійців, загиблих у зоні АТО по вул. Г. Кондратьєва.

Після урочистих і жалобних заходів обласна філармонія чекатиме на сумчан на концерт «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього».

Ще 9 травня у центрі Сум, біля Альтанки, представлять виставку бойової техніки і військової зброї. Завершиться день святковим концертом за участю творчих колективів міста з програмою «В серцях і піснях – пам'ять про війну» на Театральній площі.

Окрім того, сумчани та гості міста зможуть долучитися й до спортивних заходів. Пройдуть такі з 8 по 11 травня. Протягом чотирьох днів у Легкоатлетичному манежі СумДУ кращі спортсмени з різних міст України змагатимуться у трьох видах спорту: греко-римській боротьбі, вільній боротьбі та самбо.

Також у ці травневі дні у закладах міської централізованої бібліотечної системи та закладах освіти відбудуться виставки літератури, тематичні заходи, пов’язані з історичними подіями Другої світової війни, зустрічі з ветеранами війни, виховні години.