004.jpg

Школи № 10 імені Героя Радянського Союзу О. Буткa та № 5 перемогли у всеукраїнському екологічно-освітньому проекті Міністерства екології та природних ресурсів України та Міністерства освіти і науки України «Компола».

Відтак ці два заклади загальної середньої освіти Сум потрапили до числа 200 шкіл, де з'явиться по компостеру для переробки харчових відходів. Він підходить для утилізації залишків їжі та інших побічних продуктів шкільних їдалень. Встановлення компостерів у школах-переможницях триватиме до 1 вересня поточного року.

Загалом заявки на конкурс подали 400 шкіл. Переможців визначали за двома критеріями: мотивація, яку буде продемонстровано в креативному завданні, та відповідність технічним вимогам. Компостери отримають 12 шкіл-інтернатів, 22 опорні школи, одна спеціалізована школа для дітей з особливими потребами та 165 загальноосвітніх шкіл.

«Діти важливі – це основне повідомлення, яке ми хочемо донести сьогодні. Свого часу у Великобританії саме запровадження навчання школярів сортуванню сміття дозволило зробити позитивне зрушення у тому, як усе доросле населення поводилося з відходами. До цього ні широкі публічні кампанії, ні впровадження штрафів помітних змін не давало. Сьогодні завдяки проекту «Компола» 200 шкіл отримають компостер для переробки харчових відходів – це ще один крок до впровадження здорових практик відповідального споживання у життя нашої країни», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія ГРИНЕВИЧ.

Нагадуємо, «Компола» – це спільний еко-освітній проект Мінприроди та Міносвіти, спрямований на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку та споживання. Проект був започаткований київськими школярами Нікітою ШУЛЬГОЮ та Софією-Христиною БОРИСЮК і успішно реалізований у 32 навчальних закладах по різних куточках України.