0010.jpg

За ініціативи міської влади в Сумах представники політичних партій і громадських об’єднань уклали Меморандум щодо проведення заходів з відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Як зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, до підписання даного документа запросили всі провідні політичні партії та громадські організації. Ті, хто не зміг поставити свій підпис під Меморандумом сьогодні, зможуть зробити це завтра. Головна мета підписання – відзначити належним чином День пам’яті та примирення і 73-тю річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, забезпечити громадський спокій і порядок під час проведення урочистих та меморіальних заходів.

«Питання безпеки та порядку– це питання до кожного з нас. І від того, як ми спільно спрацюємо, залежать мир і спокій у місті», – наголосив міський голова Олександр Лисенко

«Маємо показати єдність, бо ми всі мешкаємо в цьому місті і хочемо, щоб воно було безпечним, аби в ньому не було жодних провокацій, і ми всі дружньо співіснували», – додав заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ.

Даним документом підписанти засвідчують готовність під час проведення власних заходів та участі в офіційних утриматись від використання політичних лозунгів та партійної символіки; не допускати використання та розповсюдження «георгіївських стрічок», що стали символом боротьби з українською державністю, нацистської та комуністичної символіки, у тому числі й під виглядом «прапора Перемоги»; активно сприяти виготовленню, розповсюдженню та використанню пам’ятного знаку «Мак пам’яті»; не допускати суперечок, провокацій, конфліктів з представниками інших партій та громадських об’єднань; активно протидіяти спробам провокацій, розпалюванню протистоянь з представниками інших об’єднань громадян, повідомляти про такі факти правоохоронні органи та громадськість; не поширювати у засобах масової інформації заяв, повідомлень щодо оцінки дій інших громадських об’єднань в контексті відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, що можуть призвести до конфліктів та загострення суспільних відносин.

«Сьогодні на тлі Другої світової війни іде війна пам’ятей. Бо в кожного народу, який тоді постраждав, є своя історична пам’ять. Вона подвоєна в українського народу, який постраждав від подвійного тоталітарного режиму. Сьогодні український народ визначився зі своєю позицією, прийняв закони про засудження тоталітарного терору, про засудження комуністичної та нацистської символіки, визначив свій шлях, який не має нічого спільного з насаджуванням пропаганди, насаджуванням насильницької ідеології. Цим Меморандумом ми засвідчуємо підтримку національної пам’яті, національної гідності», – зазначила Антоніна Кохан.

Як повідомив начальник Сумського відділу поліції Павло КАРАБУТА, на час свят особовий склад поліції переведуть на посилений режим несення служби. Загалом публічний порядок у місті забезпечуватимуть понад 500 осіб. Це будуть представники поліції та громадських формувань, військові. Окрім пильнування порядку під час проведення масових заходів, відзавтра вони беруть під цілодобову охорону 13 пам’ятників. Павло Карабута закликав представників політичних партій і громадських організацій у разі провокацій не вирішувати ситуацію самостійно, а звертатись до поліції.