Надрукувати
Перегляди: 2933

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО розпочав щопонеділкову апаратну нараду з питання перереєстрації установ та закладів комунальної власності, які розташовані у Сумах, в інших територіальних громадах області.

За інформацією депутатів обласної ради, керівником управління майна обласної ради запущений процес по перереєстрації установ та закладів медицини, спорту та культури обласної комунальної власності, які розташовані у Сумах, до інших територіальних громад Сумської області (Краснопільська ОТГ, Білопільський і Сумський райони), шляхом примушення керівництва відповідних обласних установ направити листи до інших територіальних громад для оренди офісів з подальшою можливістю перереєстрації.

«Це, по-перше, є порушенням чинного законодавства, а по-друге, вказані дії підривають фінансові засади територіальної громади міста Суми, – сказав Володимир Войтенко. – Сподіваюся, керівники установ ухвалять вірне рішення і не зроблять таких злочинних дій у бік сумської громади, адже всі розуміють, що перереєстрація негативно вплине на життєдіяльність міста».

За словами начальника правового управління Олега ЧАЙЧЕНКА, єдиний державний реєстр юридичних осіб передбачає інформацію про місце знаходження юридичної особи. Якщо підприємство має бажання, воно має право змінити місце знаходження. Проте під місцем знаходження розуміється місце фактичного здійснення діяльності.

«Якщо керівники установ, закладів, підприємств обласного підпорядкування, засновником яких виступає обласна рада, будуть змінювати місце знаходження юридичних осіб без фактичної зміни місця діяльності, то в цьому випадку – це надання недостовірних відомостей до ЄДР, за яку передбачається кримінальна відповідальність. Тож керівники будуть нести цю відповідальність», – наголосив посадовець.

Окремо Олег Чайченко акцентував увагу на тому, що в разі зміни місця адреси, по кожному такому факту міська рада звертатиметься до правоохоронних органів, щоб з’ясовували, чи дійсно має місце зміна місця розташування суб’єктів.

Крім того, він підкреслити, що ухвалювати рішення про зміну місця знаходження має виключно уповноважений орган, тобто у більшості випадків, це відноситься до повноважень обласної ради. Саме вона приймає рішення про затвердження зміни статуту та зміну місця знаходження.

Як повідомив радник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, за дорученням міського голови Олександра ЛИСЕНКА, проведено відповідний моніторинг прогнозованої ситуації, яка може скластися у випадку, якщо комунальні заклади будуть перереєстровані в інших територіальних громадах. Загалом на території Сум розташовано понад 70 обласних установ і закладів та понад 20 – державних.

«Якщо обласні заклади, перейдуть до фінансування і сплати податків з доходів фізичних осіб до інших територіальних громад, а це основний податок, то міська казна втратить 60 млн грн. на рік. Якщо приплюсувати до цього й державні установи і заклади, які розташовані на території нашого міста, то це ще 40 млн гривень. Тобто загалом міська скарбниця може втратити 100 млн грн. щорічно», – повідомив Віктор Волонтирець. – Крім того, на вищезазначених установах працює понад 5 тис. осіб. Це жителі нашого міста, які користуються всіма послугами, що фінансуються з міського бюджету (медичні, освітні, ремонт доріг, тротуарів, ліфтів та інше). Тож, якщо вилучається ця сума з міського бюджету, зменшуються можливості надавати ці послуги населенню у повному обсягу».

Окремо Віктор Волонтирець зазначив, якщо така сума коштів буде вилучена, а бюджетним кодексом передбачено першочергове фінансове забезпечення бюджетних галузей (заробітна плата, комунальні послуги та інше), необхідно буде призупинити фінансування інших важливих видатків, наприклад: 4 млн грн. – кошти, які направлені на проектування і будівництво дитячого садка у 12 мікрорайоні; 7 млн грн. – на будівництво додаткової тролії по вул. Набережна р. Стрілка; 20 млн грн. – на енергозберігаючі технології у НВК № 16 і школах № 22, 24, 25 та ще вимушений крок – доведеться вилучати частково кошти з ремонту доріг та тротуарів, будівництва спортивних та дитячих майданчиків і навіть з громадського бюджету.

«До речі, подібна ситуація і в інших регіонах України. Інакше, ніж фінансовим рейдерством, цей процес назвати не можна», – зауважив радник міського голови.

Як повідомив Володимир Войтенко, наразі міський голова Олександр Лисенко перебуває у Київ на форумі Асоціації міст України, де порушуватиме дане питання. А вже завтра планується нарада за участі міського голови, голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради, аби розібратися в ситуації.

«Це неприпустима ситуація і міська влада зробить все можливе, аби не допустити перереєстрації. Сподіваюся, що ми знайдемо порозуміння і цих дій не відбудеться», – підсумував в. о. міського голови.