Надрукувати
Перегляди: 3048

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО зустрівся з в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляною СУПРУН.

На зустрічі також були присутні заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, депутат Верховної Ради України В’ячеслав МЕДУНИЦЯ, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО та представники цього структурного підрозділу, заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Любов СПІВАКОВА, начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій БУТЕНКО, головні лікарі міських лікарень.

«Суми підтримують медичну реформу та послідовно її впроваджують. У цій галузі ми працюємо за багатьма напрямками. Серед таких: виділення коштів з міського бюджету на закупівлю нового необхідного обладнання для медичних закладів міста й впровадження енергозбереження у лікарнях і поліклініках. Щодо останнього місто є учасником проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Попередньо провели всю підготовчу роботу і далі будемо впроваджувати в одному із закладів повний комплекс заходів із підвищення енергоефективності», – зазначив в. о. міського голови Володимир Войтенко.

Заступник міського голови Максим Галицький детально проінформував про те, як відбувається у Сумах трансформація системи охорони здоров’я. На початку червня, повідомив він, буде завершено процедуру реєстрації двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Після цього містяни зможуть укладати декларації з лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2. Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 таку роботу вже проводить.

«Чи була доцільність укладати договори зараз, адже центри перереєстровуються, змінюється код ЄДРПОУ, і мешканці мусили б укладати декларації по-новому. Ми розуміли це і свідомо зробили так, аби не змушувати наших мешканців двічі приходити до лікаря, аби укласти декларацію, яка наразі не матиме ніяких юридичних наслідків, – зазначив Максим Галицький. – З червня місяця ми почнемо широко анонсувати початок декларування в обласному центрі».

Заступник міського голови зазначив, що в Сумах планують провести громадську платформу з питань медицини, де зустрінуться і з громадськими організаціями, і всіма зацікавленими мешканцями міста щодо проблем наявних у галузі медицини в місті Суми, а також в межах цього заходу обговорять питання декларування та обрання лікаря.

Також посадовець повідомив, що днями на сесії міської ради було ухвалено рішення щодо інформатизації лікувально-профілактичних закладів міста та приведення матеріально–технічного стану медичних установ до табелю оснащення, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України. Це дозволить забезпечити заклади первинної медичної допомоги комп’ютерами та програмним забезпеченням до них, а також придбати необхідне медичне обладнання, що в свою чергу дасть змогу продовжувати реформування галузі охорони здоров’я та надавати кваліфіковану медичну допомогу сумчанам.

Під час зустрічі Уляна Супрун, представники влади і лікарі говорили про проблеми та перешкоди у впровадженні медичної реформи та про те, чим може допомогти Міністерство охорони здоров’я України, аби робота, яка вже успішно розпочата, була так же успішно і продовжена.

Зокрема порушувались питання створення госпітальних округів, забезпечення надання послуг як первинної так і вторинної ланки, подальшого фінансування галузі.

Торкнулись і питань подальшого впровадження урядової програми «Доступні ліки», недостатнього обсягу медичної субвенції та зміни підходів до розподілу додаткової медичної субвенції, забезпечення вакцинами, інсулінами, гемодіалізом та інше.