003.jpg

У Сумах управління капітального будівництва та дорожнього господарства здійснює реконструкцію-термомодернізацію будівель закладів загальної середньої освіти.

Хід робіт на одному з таких об’єктів зранку проінспектував міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

У школі № 24 підрядник наразі закінчує фарбування утепленого фасаду. Термомодернізація включала в себе реконструкцію утеплення зовнішніх огороджуючих конструкцій, заміну решти старих віконних блоків, модернізацію вентиляційної системи, встановлення системи погодозалежного регулювання (період виконання – 2017-2018 роки, загальна сума фінансування – 13800 тис. грн.). А передував усьому цьому енергоаудит.

«Проведення енергоефективних заходів у школах дає змогу створити комфортні умови для учнів і вчителів та економити на опаленні. У підсумку ми заощаджуємо понад 20% бюджетних коштів, а якщо здійснюємо цілий комплекс перетворень, то понад 30%», – зазначив Олександр Лисенко.

За термомодернізацію шкіл в Сумах узялись серйозно торік. Діють у відповідності до Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки.

Окрім школи № 24 нині на різній стадії роботи ще по чотирьох об’єктах.

По НВК № 16 роботи вже завершено. Виконано утеплення зовнішніх огороджуючих конструкцій, модернізацію системи освітлення, встановлення балансувальних кранів на системі теплопостачання будівлі (період виконання – 2017-2018 роки, загальна сума фінансування – 6025 тис. грн.).

У школі № 22 триває утеплення фасаду (утеплено 30%, сума фінансування – 7572 тис. грн.).

Продовжується утеплення фасаду у школі № 25 (період виконання – 2017-2018 роки, загальна сума фінансування – 6684 тис. грн.), продовжено відповідні роботи у школі № 29 (загальна сума фінансування – 653,4 тис. грн.). По першому об’єкту обсяг робіт із термомедернізації включав утеплення зовнішніх огороджуючих конструкцій, заміну віконних блоків, модернізацію вентиляційної системи. По школі № 29 роботи фінансуються за кошти НЕФКО, по решті – за рахунок міського бюджету.

Роботи з реконструкції-термомодернізації будівель шкіл, повідомив начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ, виконують дві підрядні організації, що виграли відповідні тендери. Торік на дані заходи з міського бюджету спрямували 17 млн гривень. На поточний передбачено 15 млн гривень. 80% коштів уже освоєно.

Окрім вище зазначених, коштом державного бюджету раніше частково утеплили заклади загальної середньої освіти № 1 і № 2.

Міська влада планує продовжити термомодернізацію шкіл з тим, аби за три роки охопити всі заклади загальної середньої освіти, що перебувають у підпорядкуванні управління освіти і науки.

Для цього задіюватимуть власні та залучені ресурси. Торік проект сумчан «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» став переможцем грантового конкурсу Європейської Комісії для підтримки розробки та впровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку. Мета проекту – зменшити споживання енергоресурсів школами № 7, № 9 та № 20. Загальна вартість проекту становить 1 млн 635 тис. євро на три об’єкти. Частка Європейського Союзу складає 70% від загального бюджету, міського бюджету – 30% .