003.jpg

26 липня у Сумах стартувала перша електронна публічна консультація.

Презентували новий інструмент громадської участі у приміщенні ЦНАПу особисто міський голова Олександр ЛИСЕНКО, директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН та координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» ГО ВГО «Інститут Республіка» Михайло ГОРКУША.

«Наше завдання – зробити сумчан активними громадянами, які б турбувалися не лише про вирішення особистих проблемних питань, а й залучалися до визначення шляхів розвитку міста, - наголосив міський голова. – Нам дуже важливо знати думку сумчан по різних напрямках, якими опікується влада, по конкретних проектах, які втілюються у місті. Це наш пріоритет, який ми впроваджуємо вже чотири роки і робитимемо це надалі. А публічні електронні консультації, які ми сьогодні презентуємо, певен, стануть корисними та необхідними як нам, так і сумчанам».

Антоніна Кохан нагадала, що у городян є вже низка дієвих можливостей долучатися до управлінських процесів. «Це і звернення громадян, і електронні петиції, яких щотижня надходить близько десятка. За результатами їх розгляду приймаються рішення міською радою чи виконавчим комітетом. Лише серед останніх – заборона розширення універмагу «Київ», будівництво школи та дистадка у 12-му мікрорайоні, впровадження системи «Електронний білет», будівництво аквапарку та інші. Сумчани вже не вперше долучаються до розподілу частини міського бюджету завдяки бюджету участі, на який у цьому році передбачено 9 млн грн.» Разом з тим, значна частина містян мало обізнана з такими можливостями, тож спрямовуємо свої зусилля на навчання та підвищення громадянської освіти. І знову ж таки – як саме, допоможуть визначити публічні консультації.

Наразі ж пропонований інструмент – веб-ресурс «Ваша думка», дозволяє залучити різні верстви населення – від студентства до пенсіонерів.

Підтвердив це і Михайло Горкуша: «Це ресурс, завдяки якому відбувається діалог між містянами та владою, майданчик поінформування обох сторін про можливі перспективи розвитку міста, зручний для того, аби усі охочі мали можливість впливати на зміст рішень, що їх ухвалюють органи місцевого самоврядування».

Олександр Лисенко та Михайло Горкуша скріпили підписами Меморандум про співпрацю між Сумською міською радою та ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут Республіка».

Меморандум передбачає проведення спільних заходів з метою залучення сумчан до прийняття рішень на місцевому рівні, зокрема для визначення, або впровадження пріоритетів розвитку міста, шляхом застосування інструментів участі - публічних консультацій та інших форм взаємодії з населенням.

Серед таких: інформаційні кампанії, тематичні заходи у форматі дебатів, «круглих столів», форумів, відкритих лекцій, тренінгів, презентацій, зустрічей з публічними особами – представниками міської влади, культури, освіти тощо.

Перша консультація, за словами Михайла Горкуші, є пілотною, і темою її стало обрання місця облаштування чергової точки безкоштовного доступу до мережі Wi-Fi. Сумчанам пропонують визначити один з 5 варіантів місця розташування нової зони безкоштовного інтернету для містян та гостей міста.

Аби визначитися, необхідно зайти на сайт «Ваша думка» та обрати один з варіантів. Зробити це можна або через банер на Інформаційному порталі Сумської міської ради, або напряму на веб-ресурсі за посиланням https://vdmk.org/4106

Разом з тим, сумчани мають можливість визначитися і надіславши СМС-повідомлення з текстом «4106 номер відповіді» на номер 093-177-00-35.

Цим способом під час презентації скористався особисто міський голова, долучивши свій голос до голосування журналістів та присутніх. А на екрані за кілька секунд можна було побачити перші результати у форматі гістограми.

Публічна консультація триватиме до 26 серпня, після чого її підсумки будуть презентовані та передані для врахування і реалізації міській владі.