005.jpg

Міська рада, управління патрульної поліції в Сумській області ДПП України, Сумський відділ поліції ГУНП в Сумській області та громадські організації підписали Меморандум про партнерство та співпрацю у питаннях безпеки міста і громадян.

Даний документ уклали з метою консолідації зусиль для створення партнерських відносин, спрямованих на посилення громадської безпеки, зниження кількості правопорушень, вчинених у публічних місцях, дотримання прав людини правоохоронними органами, підвищення рівня довіри громадян до поліції. Меморандумом передбачені координація зусиль та спільна діяльність сторін задля досягнення мети, шляхом підготовки та реалізації спільних заходів і проектів.

«Підписання цього Меморандуму є надто важливим, адже має на меті консолідувати зусилля, завдяки чому можна діяти результативніше. У нас були окремі приклади співпраці, як-то спільне патрулювання вулиць, тепер же діятимемо спільно на постійній основі, що повинно призвести до підвищення рівня безпеки у місті»,– наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Меморандумом передбачені координація зусиль та спільна діяльність сторін задля досягнення мети, шляхом підготовки та реалізації спільних заходів і проектів. Серед таких створення відкритого майданчика для обговорення питань забезпечення правопорядку та громадської безпеки; розробка та втілення навчально-виховних та інформаційних програм і курсів, а також проектів, спрямованих на громадянську освіту, підвищення рівня громадянської свідомості та відповідальності, забезпечення громадської безпеки; проведення досліджень громадської думки щодо пріоритетних проблем громадської безпеки; проведення для жителів міста спільних заходів відповідної тематичної спрямованості; підготовку та поширення матеріалів щодо проблем та шляхів організації громадської безпеки.

Підписанням цього документа, зауважив заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, міська рада в особі міського голови, підтвердила свою готовність бути посередником між поліцією та громадою, який допоможе налагодити комунікацію та втілити підхід Community policing, що зараз реалізується в правоохоронних органах.

«Поліція самотужки, напевно, не може, вирішити всі питання безпеки, що є в місті, громада аналогічно не може впоратись із деякими питаннями, бо немає важелів впливу, так само й міська влада не має всіх можливостей для вирішення проблем. Але об’єднавши наші зусилля, ми можемо це зробити і вивести рівень безпеки в нашому місті на якісно новий рівень», – зазначив заступник міського голови.

Інші підписанти – командир батальйону Управління патрульної поліції у м. Суми Юрій ПАРАЩУК, начальник Сумського відділу поліції ГУНП в Сумській області Павло КАРАБУТА, керівник ГО «Клуб Шанс» Олексій ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ, представник ГО «Студія правових та соціальних досліджень» Андрій БУКІН, виконавчий директор Громадського фонду «Суми» Олександра МАРТИНЕНКО – також позитивно оцінили підписання даного документа.

Всі сторони назвали Меморандум своєрідним дороговказом, за яким мають неодмінно послідувати дії. Перші ідеї щодо таких були озвучені одразу після підписання документа про співпрацю. Це спільна робота над відеоагіткою із профілактики наркоманії серед дітей і молоді та робота над безпековими програмами, які наразі розробляються.