002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО та його заступник Альона ДМІТРЄВСКАЯ провели робочу зустріч із президентом благодійного об’єднання «Help Point Sumy» Маріанне ПІФФАРЕТТІ та директором Сумського обласного благодійного фонду «Хельвеція» Миколою РЕЗНІКОМ.

Насамперед сумські посадовці подякували Маріанне Піффаретті, Миколі Резніку та всім, жителям Волена за допомогу, яку вони надають Сумам.

Під час зустрічі співрозмовники детально зупинились на питаннях доставки попереднього вантажу та подальшої співпраці.

Заступник міського голови розповіла гостям про те, як місто розпорядилось своєю часткою (50%) 25-го гуманітарного конвою. Альона Дмітрєвская повідомила, що розподілом займалась створена Розпорядженням міського голови спеціальна комісія, до складу якої ввійшли очільники управління освіти і науки, відділу охорони здоров’я, департаменту соціального захисту населення, депутат міської ради, голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України. На початку серпня посадовиця разом із журналістами побували у двох закладах міста, аби на їхньому прикладі наочно показати, як сумчани використовують надане швейцарцями.

Як розповіла Маріанне Піффаретті, на зворотному шляху водії, що доправляли 25-й гумконвой, мали проблеми в дорозі та на україно-польському кордоні. У зв’язку з цим вона запропонувала повернутись до варіанту, який раніше пропонувала сумська сторона, аби на всьому шляху слідування вантажівок Україною їх супроводжувала поліція. На це Микола Резнік зауважив, що, можливо, можна буде обмежитись супроводженням винятково територією Львівської області до кордону з Польщею.

У підсумку домовились ближче до вересня, коли має прибути наступний вантаж, зустрітись уже за участі представників поліції і детально обговорити дане питання. Водночас міський голова надав дорученю своєму заступнику опрацювати дане питання з прикордонниками та митниками, аби там не виникало перепон.

Гостя зі Швейцарії повідомила, що контейнери для 26-го конвою вже завантажені і готові до відправки. Попередньо його привезуть до Сум 21 вересня. 14 вантажівок доправлять близько 80 т вантажу. Традиційно це речі для лікарень, шкіл, рятувальників. Везтимуть їх 14 водіїв, половина з яких приїдуть до Сум уперше. Принагідно президент благодійного об’єднання «Help Point Sumy» зазначила, що і перший конвой на наступний рік також готовий.

Наразі Маріанне Піффаретті займається також вирішенням питання допомоги військовикам, про що її під час однієї з особистих зустрічей просив військовий комісар Сумського міського військового комісаріату Андрій ХЛОПОНІН. Йдеться, зокрема, про 500 ліжок. Благодійниця зауважила, що намагатиметься виконати прохання військкомату, але попросила сумчан, по можливості сприяти у доставці ліжок, адже вільних контейнерів немає.