004.jpg

У Сумах відбувся Перший книжковий форум, який зібрав авторів, видавців, читачів, викладачів української мови та літератури.

Організували захід Сумська міська рада та Департамент комунікацій та інформаційної політики в рамках інформаційного проекту «Я – сумчанин».

Завітав на Книжковий форум і міський голова Олександр ЛИСЕНКО, аби привітати усіх присутніх із цією визначною для Сум подією.

«Сьогодні ми започаткували добру традицію у нашому місті – збирати разом сумських авторів, книговидавців і читачів. Мені приємно бачити, що тут присутні як знані майстри слова, так і ті, хто починає торувати шлях письменника. Низький уклін вашому таланту писати, творити і спонукати до духовного розвитку кожного, хто бере до рук книгу», – сказав очільник Сум.

Також Олександр Лисенко зауважив, що за результатами проведення Книжкового форуму чекає від кожної категорії його учасників пропозиції щодо покращення книговидавничої справи у Сумах.

«Нині триває підготовка проекту бюджету на наступний рік. І тому всі конструктивні зауваження та пропозиції від вас можуть бути реалізовані за кошти міської скарбниці», – підкреслив Олександр Лисенко.

До конструктиву учасників Форуму закликала і директор Департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, яка стала ідейним натхненником до його проведеннч.

«Ідея провести в Сумах книжковий форум визрівала давно. І от нині ми її втілили в життя. Аби захід відбувся на високому рівні і ми напрацювали концепцію спільних дій щодо розвитку книговидавничої справи у нашому місті, було докладено багато зусиль. Тож плідної нам роботи і задоволення від спілкування», – сказала Антоніна Кохан.

Приєднався до вітань і заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету, голова експертної ради з книговидання і книгорозповсюдження при виконавчому комітеті Степан ПАК: «Переконаний, що сьогоднішній захід матиме продовження. Адже це чудова ініціатива згуртовувати однодумців-поціновувачів українського друкованого слова. Тому в добру путь».

Після слів вітань розпочалась презентація сумських видавництв, серед яких були «Видавничий будинок «Еллада», «Мрія», Університетська книга» «Корпункт», «Триторія» «Рідний край».

Слово мали і Сумська міська централізована бібліотечна система, книгарні, літературні студії, які також презентували свої напрацювання.

Потому у форматі автограф-сесії сумські автори Анна КОРШУНОВА, Євген ПОЛОЖІЙ, Тамара ГЕРАСИМЕНКО та інші презентували свої твори, які друкувались протягом 2017-2018 років за підтримки експертної ради з книговидання і книгорозповсюдження при виконавчому комітеті і, відповідно, коштів міського бюджету.

В рамках Форуму відбувся і «круглий стіл», де піднімались проблеми популяризації та промоції української, і місцевої книги зокрема. Мова піде про наявність сайтів у видавництв, наскільки активно вони функціонують в інформаційному полі, наскільки тут збалансоване питання видавничої економіки: вартості та читацької купівельної спроможності.

Паралельно протягом усього заходу працював Книжковий ярмарок, під час якого автори, книговидавництва, книгарні мали можливість презентувати та реалізувати свою продукцію серед учасників Форуму.

На цьому Перший сумський книжковий форум не закінчився, а лиш надвечір змінилась локація його проведення.

О 17:30 біля «Агенції промоції «Суми» стартував міський фестиваль поезії «Ми – Суми». Тут відбувся поетичний конкурс, під час якого лунали вірші про Суми, а також співана поезія.

На переможців конкурсу чекали дипломи та сертифікати на певну суму від книгарні «Книголюб».