0010.jpg

У Сумах відзначають 75-ту річницю визволення міста від нацистських загарбників.

Цього дня традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення Сум та містян, які постраждали від дій нацистських окупантів, схиляють голови перед пам’яттю загиблих героїв–визволителів та вклоняються живим учасникам героїчних подій.

Згадати всіх загиблих за мир на рідній землі, вклонитися їх могилам зібралися представники міської та обласної влади, Генеральний Консул Республіки Польща у Харкові Януш ЯБЛОНСЬКИЙ, ветерани, військовослужбовці та небайдужі сумчани та гості нашого міста.

Заходи почалися біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, до підніжжя якого керівництво міста та області поклали квіти. Потому разом із сумчанами та гостями міста посадовці рушили до міського кладовища, де віддали шану загиблим у зоні проведення АТО, а також вклонились братській могилі «Мати-Батьківщина» та пам’яті загиблих польських воїнів.

Опісля присутні взяли участь в урочистому мітингу «Війна відгриміла та пам’ять жива» та поклали квіти до Меморіалу Слави.

Виступаючи перед містянами на урочистому заході міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що цього дня сумчани вшановують не лише пам’ять тих, хто загинув, визволяючи сумську землю від нацистських загарбників, всіх учасників трудового фронту, хто відбудовував місто, а й тих, хто сьогодні відстоює незалежність та суверенітет України.

«Дорогі ветерани, учасники бойових дій, герої фронту і тилу, дорогі сумчани! Сьогодні особливий день для нашого міста! Саме цього дня, 75 років тому, Суми були визволені від нацистського поневолення. Ми в неоплатному боргу перед тими, хто стояв до останнього на передовій і за лінією фронту, хто відроджував наше славне місто після війни, і тих, хто сьогодні боронить українську землю на Сході країни, – звернувся до присутніх на мітингу Олександр Лисенко. – Щиро дякую та вклоняюся нашим ветеранам за величний подвиг в ім’я миру та життя. І вірю, що разом ми вистоїмо і в сьогоднішній війні. Тільки в єднанні наша сила, тільки у стійкості духу та вірі у краще життя наша перемога!»

Очільник Сум побажав місту над Пслом процвітання, а містянам, і особливо ветеранам – мирного неба над головою, злагоди, родинного затишку, здоров’я та бадьорості.

Присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв усіх часів, що віддали свої життя за волю рідної землі та народу. Народний аматорський хор Старосільського СБК, вихованці Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка та дитяча козацька чота школи № 25 з нагоди свята подарували присутнім творчі номери, а військові підрозділи Сум пройшли урочистим маршем.

Далі на честь вшанування пам’яті воїнів артилеристів, які загинули в зоні АТО, керівництво міста та області разом із військовослужбовцями 27-ї реактивної артилерійської бригади та пересічними сумчанами поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам-артилеристам.

***

Завершилось святкування Дня міста та 75-ї річниці визволення його від нацистських загарбників грандіозним концертом. У неділю ввечері тисячі містян різного віку зібралися на головній площі Сум, аби стати частиною головної події святкування – емоційного, шаленого, незабутнього концерту. Під час концерту сумчан вітали та створювали драйвовий настрій кавер-гурт «Dance band», а також співак Василь ЖАДАН, який у якості подарунка сумчанам презентував українські хіти. Хедлайнером вечора став легендарний гурт «Ляпіс-98». Білоруський рок-гурт виконав улюблені усіма хіти та наповнив святковий день сумчан незабутніми враженнями, енергетикою та яскравими емоціями.