003.jpg

За сприяння міської влади у Сумах відкрили реабілітаційний Центр для дітей з ментальними розладами «Світ щасливих дітей».

Ініціювала створення такого закладу досвідчений психолог і педагог, мама дитини із аутичним розладом Олена АБАЄВА. Чотири роки тому жінка переїхала з родиною з Донецька до Сум. Як професійний вчитель для дітей з ментальними розладами, вона вирішила допомогти своїй дитині і сім'ям, особливо ВПО, з такими ж потребами. Говорить, була здивована тим, як позитивно керівництво міста сприйняло її ідею. Під розміщення закладу було надано в оренду терміном на 10 років приміщення комунальної власності на Хіммістечку. Агентство ООН у справах біженців також підтримало цей соціальний проект у рамках програми Швидкого Реагування. Так у Сумах з’явився Центр для дітей з ментальними розладами – дитячий простір у 170 м² із необхідним начинням.

«Я вдячна місту Суми за те, що громада нас прийняла. Ми жодного разу не відчули негативу у ставленні до себе. Коли три роки тому ми починали, у нас було лише дві кімнати і працювали три спеціалісти, але з часом біля нас гуртувалось усе більше родин, і нам знадобилось більше приміщення. На шляху створення Центру нам траплялись гарні люди, в тому числі в особі керівництва міста, нас підтримували та допомагали», – зазначила Олена Абаєва.

Тож, на відкриття закладу запросили міського голову Олександра ЛИСЕНКА, його профільного заступника Альону ДМІТРЄВСКУЮ, а також голову Агентства зі справ біженців (УВКБ ООН в Україні) Пабло МАТЕУ, Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеція в Україні Мартіна ХАҐСТРЬОМА, генерального секретаря Національної Асамблеї людей з інвалідністю України Вікторію НАЗАРЕНКО.

Очільник міста насамперед подякував усім, хто долучився до створення Центру і висловив переконання, що з його відкриттям щасливих дітей у Сумах стане більше.

«Дякуємо всім, хто долучився. Кажуть, що краса врятує світ, а я вважаю, що доброта. І те гасло, яке ви обрали для себе: «Не залишимо жодного осторонь», на мою думку, має бути головним у повсякденній роботі для всіх. Ми й надалі допомагатимемо вам. Розглянемо питання встановленя пільгової орендної плати, а наступного року зробимо дорогу до вашого закладу», – зазначив Олександр Лисенко.

Наразі вже набрано першу групу з семи дітей, згодом до них приєднаються ще троє. Впродовж року тричі на тиждень у Центрі з ними безоплатно займатимуться дитячі психологи, логопеди та фахівці з олігофренії.