003.jpg

Сьогодні сумчани відзначають День визволення України від нацистських загарбників як день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Цей день розпочався із вшанування пам’яті загиблих у роки Другої світової війни і сучасних захисників України, котрі поклали життя за незалежність та волю нашої держави. Керівники міста та області поклали квіти до могил загиблих бійців АТО, монументу «Мати-Батьківщина», Меморіалу воїнам Війська Польського.

Потому представники влади рушили до Меморіального комплексу «Вічна Слава», де разом із ветеранами, військовослужбовцями та небайдужими сумчанами поклали квіти.

Далі з нагоди Дня вигнання з України нацистських окупантів та вшанування мужності та патріотизму, відбулись покладання квітів до пам’ятника І. Кожедубу, пам’ятника С. Супруну, а також запалення лампадок біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів.

Цього дня не забули віддати шану й полеглим борцям-партизанам. Зібравшись біля Монументу «Героям Сумщини», посадовці разом із представниками ветеранських організацій та молоддю поклали квіти до підніжжя обеліску.

Всі вшанування пам’яті протягом дня відбувалися у супроводі військового оркестру.

До заходів долучився заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК. Він зазначив: «Сьогодні ми віддаємо данину пам’яті воїнам, які загинули в боях за звільнення України, і мирним жителям, що постраждали від дій нацистських окупантів. Ми маємо завжди пам’ятати тих, хто ціною свого життя захищав і визволяв нашу рідну українську землю в роки страшного лиха – війни. За перемогу над нацизмом українці заплатили неймовірно високу ціну – мільйони загиблих, поранених та ненароджених. Тож схиляємо голови перед пам’яттю загиблих Героїв-визволителів».

Посадовець додав, що історія свідчить, що український народ вніс величезний вклад задля спільної перемогу у роки Другої світової війни. Тож висловив упевненість, що разом українці і сьогодні зможуть вистояти проти агресора задля щасливого майбутнього нащадків.

Степан Пак побажав усім сумчанам мирного неба над головою, злагоди, родинного затишку, здоров’я та щастя.

Додамо, у роки Другої світової війни Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв. Впродовж 1941–1944 років українці пліч-о-пліч із союзниками звільняли Європу від нацизму.

Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні, 28 жовтня було проголошено Днем визволення України від нацистських загарбників.